share

Μαρμελάδα πορτοκάλι λεμόνι με βανίλια και ρούμι

από
Μαρμελάδα πορτοκάλι λεμόνι με βανίλια και ρούμι

Το τελευταίο δεκαπενθήμερο το σπίτι μυρίζει εσπεριδοειδή με κυρίαρχο το λεμόνι μιας και προσγειώθηκαν στο σπίτι αρκετά.

Αφού έγινε μαρμελάδα λεμόνι, μαρμελάδα πορτοκάλι με τζίτζερ και lemon curd το επόμενο πείραμα ήταν αυτή η μαρμελάδα.

Η αγαπημένη μου απασχόληση τα βράδια, εδώ και χρόνια, είναι να μαζεύω διάφορα περιοδικά κυρίως της περασμένης δεκαετίας, και να τα ξεφυλλίζω. Αυτή την εποχή κυριαρχούν αυτά με περιεχόμενο Χριστουγεννιάτικο.

Πάντα δίπλα μου υπάρχει χαρτί και μολύβι, κρατώ σημειώσεις με ότι μου κάνει εντύπωση και ίσως να δημιουργήσω κάτι από ολα αυτά που σημειώνω..

Μέσα σε αυτά ήταν και αυτή η μαρμελάδα που έφτιαξα χτες, είναι πολύ αρωματική και ιδιαίτερη όπως δήλωσε φίλος που δοκίμασε.

Εκεί που τη διάβασα παρουσιάζεται με μεγάλα κομμάτια των φρούτων, εγώ όμως προτίμησα να τα λιώσω χρησιμοποιώντας ραβδομπλέντερ. Μπορείτε να αφήσετε μερικά μεγάλα κομμάτια, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

Μαρμελάδα πορτοκάλι λεμόνι με βανίλια και ρούμι

Συστατικά
  

  • 5 μεγάλα πορτοκάλια κομμένα στα τέσσερα
  • 2 μεγάλα λεμόνια κομμένα στα τέσσερα
  • 1 1/2 κιλό ζάχαρη
  • 1 1/2 κουτ. γλυκού άρωμα βανίλιας ή τα σποράκια από μια βανίλια μαδαγασκάρης
  • 50 ml ρούμι

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε τα πορτοκάλια και τα λεμόνια με ένα σφουγγαράκι.
    Αφαιρούμε ένα κομμάτι από τη μεριά του κοτσανιού και από την άλλη πλευρά.
    Τα κόβουμε σε τέσσερα κομμάτια και αφαιρούμε τυχόν ίνες και κουκούτσια.
    Τα βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη και προσθέτουμε 1800 ml νερό. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 12 έως 18 ώρες
  • Μεταφέρουμε τα φρούτα και το νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο και βράζουμε σε μέτρια ένταση για δύο ώρες.
  • Με ραβδομπλέντερ λιώνουμε τα φρούτα, αν θέλουμε αφήνουμε μερικά κομμάτια πιο μεγάλα.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τοποθετούμε στην εστία ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα να διαλυθεί καλά η ζάχαρη.
  • Βράζουμε ανακατεύοντας περιοδικά προσέχοντας να μην κωλύσει μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Έλεγχος με θερμόμετρο 103 βαθμούς ή τοποθετούμε μικρή ποσότητα σε μικρό πιατάκι βάζουμε στην κατάψυξη και μόλις κρυώσει θα πρέπει να "ανοίγει δρόμος"
  • Μόλις είναι έτοιμη προσθέτουμε τη βανίλια και αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά, Προσθέτουμε το ρούμι και ανακατεύουμε καλά.
  • Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα, κλείνουμε καλά και τα γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσει. Διατηρούμε σε δροσερό και σκοτεινό ντουλάπι ή στο ψυγείο.

Σημειώσεις

Επιλέγουμε ψιλόφλουδα φρούτα και όχι ραντισμένα. 
Το βάρος των φρούτων ήταν 1600 γραμμάρια και μου έδωσαν 5 βαζάκια των 330 γρ
Περισσότερα σχετικά με τις τεχνικές για μαρμελάδες μπορείτε να δείτε εδώ.
 
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode