Επιστροφή

Μελιτζάνες με τυριά πάνω σε βάση από πολέντα

6 κομμάτια

Συστατικά
  

  • 90 γρ πολέντα
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας πικάντικη κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • 450 ml βραστό νερό
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 μικρή μελιτζάνα φλάσκα
  • 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
  • 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι τριμμένο
  • 6 κουτ. γλυκού κέτσαπ σπιτική
  • 6 κουτ. σούπας φρέσκια Κρητική μυζήθρα και κοπανιστή Τήνου
  • κουκουνάρι

Διαδικασία
 

  • Ξεκινάμε φτιάχνοντας τη βάση από πολέντα. Σε κατσαρολάκι μικρό βάζουμε το νερό και το αλάτι, μόλις βράσει προσθέτουμε την πολέντα, ανακατεύοντας συνέχεια με μια ξύλινη σπάτουλα για 3-4 λεπτά, μέχρι να πήξει. Αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε πιπέρι και την κεφαλογραβιέρα, ανακατεύουμε καλά.
  • Μεταφέρουμε την πολέντα σε ένα μικρό πυρέξ ή σε πλατύ μπολ που έχουμε ξεπλύνει με νερό, απλώνουμε σε πάχος περίπου 1.5 εκατοστού σκεπάζουμε με σελοφάν κι αφήνουμε να κρυώσει.
  • Κόβουμε τη μελιτζάνα σε ροδέλες 1 εκατοστού πάχος αλατίζουμε κι αφήνουμε λίγο σε σουρωτήρι.
  • Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί σοτάρουμε ελαφρά το σκόρδο και το αφαιρούμε σε ένα πιατάκι.
  • Σκουπίζουμε τις μελιτζάνες και τις τηγανίζουμε ελαφρά στο λάδι. Τις μεταφέρουμε σε χαρτοπετσέτα να απορροφήσει τυχόν περίσσευμα λαδιού.
  • Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος μια λαμαρίνα ή ταψί. Κόβουμε με τσέρκι ή ένα ποτήρι δίσκους από την πολέντα (7 εκατ. διαμέτρου) και αραδιάζουμε στο ταψί.
  • Βάζουμε σε κάθε δίσκο μια κουταλιά κέτσαπ και μοιράζουμε τα σοταρισμένα σκόρδα από πάνω
  • Τοποθετούμε μια φέτα μελιτζάνας από πάνω
  • Μοιράζουμε το μείγμα τυριών το θυμάρι και μερικά κουκουνάρια σε κάθε κομμάτι.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 10 λεπτά. Κλείνουμε το φούρνο και αφήνουμε ακόμη 5 λεπτά.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε.

Σημειώσεις

Οι παραλλαγές πολλές με κολοκυθάκια και κολοκυθόσπορους.
Τα τυριά, δική σας επιλογή σε κάθε περίπτωση διαλέξτε κάποιο πικάντικο.
Αντί της κέτσαπ μπορείτε να βάλετε όποια άλλη σάλτσα ντομάτας θέλετε ή μια λεπτή ροδέλα ντομάτας.
Αν δεν σας ενδιαφέρει η περίπτωση της πολέντας μπορείτε να την αντικαταστήσετε με δίσκους από ψωμί που θα έχετε περάσει από τοστιέρα ή από γκριλ.
Ότι κι αν επιλέξετε θα έχετε ένα υπέροχο συνοδευτικό για κάποιο ψητό κρέας ή μπιφτέκι ή απλά ένα συνοδευτικό για ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα.