Πριν λίγες μέρες με τη Γιάννα μιλούσαμε για ένα χυλό καλαμποκάλευρου ο οποίος στα μέρη μου λέγεται κατσαμάκι και με αυτό επέζησαν διατροφικά πολλές οικογένειες στα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια.
Η Γιάννα το συνάντησε σε “Τετράδιο Μεσσηνιακής Κουζίνας” και έγινε μια συζήτηση γύρω από αυτό.
Εγώ δεν το θυμάμαι να το τρώω αλλά θυμάμαι να λέει η μητέρα μου πως η αδελφή μου δεν το έτρωγε στο σπίτι και την κορόιδεψαν σε συγγενικό σπίτι ότι είναι παντεσπάνι και το έφαγε.
Για το κατσαμάκι θα επανέλθω μόλις παραλάβω βιβλίο με καταγραφές συνταγών της πατρίδας μου.
Τώρα θα μου πείτε τι σχέση έχει αυτό με το σημερινό μου παρασκεύασμα;; εκεί στη συζήτηση ειπώθηκε και για την Ιταλική πολέντα, θυμήθηκα κάτι που είχα “μαρκάρει” σε ένα μικρό βιβλίο μου με ιδέες για πάρτι και μια μελιτζάνα που υπήρχε στο ψυγείο έγιναν η αφορμή για τους σημερινούς μου πειραματισμούς και το συνοδευτικό μας.
Δοκιμάστε το ξεφεύγει από τα συνήθη συνοδευτικά, μπορεί να γίνει και με κολοκυθάκια και θα μπορούσε να σταθεί σε ένα μπουφέ καλοκαιρινό. Για περισσότερα κομμάτια διπλασιάστε τα υλικά.
Μελιτζάνες με τυριά πάνω σε βάση από πολέντα
Συστατικά
- 90 γρ πολέντα
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 2 κουτ. σούπας πικάντικη κεφαλογραβιέρα τριμμένη
- 450 ml βραστό νερό
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 μικρή μελιτζάνα φλάσκα
- 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
- 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού θυμάρι τριμμένο
- 6 κουτ. γλυκού κέτσαπ σπιτική
- 6 κουτ. σούπας φρέσκια Κρητική μυζήθρα και κοπανιστή Τήνου
- κουκουνάρι
Οδηγίες
- Ξεκινάμε φτιάχνοντας τη βάση από πολέντα. Σε κατσαρολάκι μικρό βάζουμε το νερό και το αλάτι, μόλις βράσει προσθέτουμε την πολέντα, ανακατεύοντας συνέχεια με μια ξύλινη σπάτουλα για 3-4 λεπτά, μέχρι να πήξει. Αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε πιπέρι και την κεφαλογραβιέρα, ανακατεύουμε καλά.
- Μεταφέρουμε την πολέντα σε ένα μικρό πυρέξ ή σε πλατύ μπολ που έχουμε ξεπλύνει με νερό, απλώνουμε σε πάχος περίπου 1.5 εκατοστού σκεπάζουμε με σελοφάν κι αφήνουμε να κρυώσει.
- Κόβουμε τη μελιτζάνα σε ροδέλες 1 εκατοστού πάχος αλατίζουμε κι αφήνουμε λίγο σε σουρωτήρι.
- Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί σοτάρουμε ελαφρά το σκόρδο και το αφαιρούμε σε ένα πιατάκι.
- Σκουπίζουμε τις μελιτζάνες και τις τηγανίζουμε ελαφρά στο λάδι. Τις μεταφέρουμε σε χαρτοπετσέτα να απορροφήσει τυχόν περίσσευμα λαδιού.
- Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος μια λαμαρίνα ή ταψί. Κόβουμε με τσέρκι ή ένα ποτήρι δίσκους από την πολέντα (7 εκατ. διαμέτρου) και αραδιάζουμε στο ταψί.
- Βάζουμε σε κάθε δίσκο μια κουταλιά κέτσαπ και μοιράζουμε τα σοταρισμένα σκόρδα από πάνω
- Τοποθετούμε μια φέτα μελιτζάνας από πάνω
- Μοιράζουμε το μείγμα τυριών το θυμάρι και μερικά κουκουνάρια σε κάθε κομμάτι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 10 λεπτά. Κλείνουμε το φούρνο και αφήνουμε ακόμη 5 λεπτά.
- Βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε.