Επιστροφή

Μουστοκούλουρα

18 κουλούρια

Συστατικά
  

  • 150 ml μούστο
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 150 γρ ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουτ. γλυκού σόδα
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 500 γρ αλεύρι μαλακό
  • σουσάμι προαιρετικό

Οδηγίες
 

  • Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και την κανέλα.
  • Σε μπολ ανάδευσης βάζουμε το μούστο τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο. Με σύρμα κουζίνας αναδεύουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη. Διαλύουμε τη σόδα στο κονιάκ και το προσθέτουμε στο μείγμα συνεχίζοντας την ανάδευση.
  • Προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα αλευριού ανακατεύοντας στη αρχή με το σύρμα και στη συνέχεια με μια σπάτουλα (μαρίζ) μέχρι να ενσωματωθεί καλά το αλεύρι. Δεν ζυμώνουμε.
  • Πλάθουμε κουλουράκια. Για το καλύτερο ψήσιμο μοιράζουμε σε ίσες ποσότητες τη ζύμη (περίπου 50 γρ για κάθε κουλουράκι) πλάθουμε κορδόνι περίπου 15 εκατοστών Αν χρησιμοποιήσουμε σουσάμι το βάζουμε σε ένα πιάτο και κυλάμε το κορδόνι να πάει το σουσάμι παντού.
  • Κλείνουμε σε κουλούρι και τοποθετούμε σε λαμαρίνα στρωμένη με χαρτί ψησίματος, αφήνοντας μικρό κενό ανάμεσα τους.
  • Αν θέλουμε τα κουλούρια μας μαλακά σκεπάζουμε τη λαμαρίνα με ένα άλλο ταψί, το οποίο δεν πρέπει να ακουμπά τα κουλούρια.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 17 λεπτά. Αφαιρούμε το από πάνω ταψί και ψήνουμε ακόμη 2-3 λεπτά. Τα κουλούρια θα είναι αρκετά μαλακά με αυτό το χρόνο ψησίματος, αλλά μην τα αφήσετε περισσότερο χρόνο.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και μεταφέρουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν.
  • Όταν κρυώσουν τα αποθηκεύουμε σε μεταλλικά κουτιά.

Σημειώσεις

Η συνταγή είχε και γαρύφαλλο τριμμένο αλλά αυτό είναι απαγορευτικό στο σπίτι μας.
Αν δεν έχετε μούστο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πετιμέζι αραιωμένο.
Ενημέρωση: επειδή δέχτηκα πολλές ερωτήσεις για το πόσο αραιωμένο θα πρέπει να είναι το πετιμέζι η δική μου εμπειρία είναι ότι έχει να κάνει με το πετιμέζι. Αν το πετιμέζι είναι πολύ πηχτό θα πρέπει να αραιωθεί με νερό ίσης ποσότητας. Αν είναι αραιό τότε αραιώνουμε δύο μέρη πετιμέζι ένα νερό.
Αν βάλετε αυτούσιο το πετιμέζι θα έχουν έντονη γεύση και πολύ πιο σκούρα στην εμφάνιση.
Το σουσάμι είναι προσθήκη δική μου λόγω του ότι μας αρέσει πολύ.