share

Μουστοκούλουρα

από
Μουστοκούλουρα

Πριν πολλά χρόνια, όταν ακόμη ήμουν εργαζόμενη, μια συνάδελφος έφερε στη δουλειά μουστοκούλουρα της μαμάς της. Εγώ και τα κουλούρια γενικώς έχουμε χωρίσει τους δρόμους μας. Η κόρη και ο σύζυγος βέβαια έχουν καλές σχέσεις.  Είχα ζητήσει, από τη συνάδελφο τη συνταγή,  χωρίς να θυμάμαι τι έγινε τότε αν τα έφτιαξα ή όχι.

Αυτό το χαρτάκι, με τη συνταγή, βρέθηκε πριν λίγες μέρες σε ένα ξεκαθάρισμα, λίγος μούστος είχε περισσέψει,όταν έφτιαξα μουσταλευριά και σήμερα είπα να ασχοληθώ με τα κουλούρια μη έχοντας διάθεση για άλλες δουλειές.

Η συνταγή είχε τις ποσότητες των υλικών σε ποτήρια εγώ έκανα μια αναγωγή σε γραμμάρια  και ml και σας την παρουσιάζω.

Αν θέλετε τα κουλούρια σας να είναι μαλακά ακολουθήστε το κόλπο που σας δίνω για το ψήσιμο, διαφορετικά ψήστε τα χωρίς αυτή τη λεπτομέρεια, ίσως χρειαστεί λιγότερος χρόνος ανάλογα με το φούρνο σας.

 

Μουστοκούλουρα

18 κουλούρια

Συστατικά
  

  • 150 ml μούστο
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • 150 γρ ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουτ. γλυκού σόδα
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 500 γρ αλεύρι μαλακό
  • σουσάμι προαιρετικό

Οδηγίες
 

  • Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και την κανέλα.
  • Σε μπολ ανάδευσης βάζουμε το μούστο τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο. Με σύρμα κουζίνας αναδεύουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη. Διαλύουμε τη σόδα στο κονιάκ και το προσθέτουμε στο μείγμα συνεχίζοντας την ανάδευση.
  • Προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα αλευριού ανακατεύοντας στη αρχή με το σύρμα και στη συνέχεια με μια σπάτουλα (μαρίζ) μέχρι να ενσωματωθεί καλά το αλεύρι. Δεν ζυμώνουμε.
  • Πλάθουμε κουλουράκια. Για το καλύτερο ψήσιμο μοιράζουμε σε ίσες ποσότητες τη ζύμη (περίπου 50 γρ για κάθε κουλουράκι) πλάθουμε κορδόνι περίπου 15 εκατοστών Αν χρησιμοποιήσουμε σουσάμι το βάζουμε σε ένα πιάτο και κυλάμε το κορδόνι να πάει το σουσάμι παντού.
  • Κλείνουμε σε κουλούρι και τοποθετούμε σε λαμαρίνα στρωμένη με χαρτί ψησίματος, αφήνοντας μικρό κενό ανάμεσα τους.
  • Αν θέλουμε τα κουλούρια μας μαλακά σκεπάζουμε τη λαμαρίνα με ένα άλλο ταψί, το οποίο δεν πρέπει να ακουμπά τα κουλούρια.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 17 λεπτά. Αφαιρούμε το από πάνω ταψί και ψήνουμε ακόμη 2-3 λεπτά. Τα κουλούρια θα είναι αρκετά μαλακά με αυτό το χρόνο ψησίματος, αλλά μην τα αφήσετε περισσότερο χρόνο.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και μεταφέρουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν.
  • Όταν κρυώσουν τα αποθηκεύουμε σε μεταλλικά κουτιά.

Σημειώσεις

Η συνταγή είχε και γαρύφαλλο τριμμένο αλλά αυτό είναι απαγορευτικό στο σπίτι μας.
Αν δεν έχετε μούστο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πετιμέζι αραιωμένο.
Ενημέρωση: επειδή δέχτηκα πολλές ερωτήσεις για το πόσο αραιωμένο θα πρέπει να είναι το πετιμέζι η δική μου εμπειρία είναι ότι έχει να κάνει με το πετιμέζι. Αν το πετιμέζι είναι πολύ πηχτό θα πρέπει να αραιωθεί με νερό ίσης ποσότητας. Αν είναι αραιό τότε αραιώνουμε δύο μέρη πετιμέζι ένα νερό.
Αν βάλετε αυτούσιο το πετιμέζι θα έχουν έντονη γεύση και πολύ πιο σκούρα στην εμφάνιση.
Το σουσάμι είναι προσθήκη δική μου λόγω του ότι μας αρέσει πολύ.
 
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode