Επιστροφή

Νηστίσιμη μηλόπιτα

Συστατικά
  

Για τη ζύμη

  • 500 γρ αλεύρι αυτοδιογκούμενο
  • 2 κουτ. σούπας ταχίνι με πορτοκάλι
  • 2 1/2 πορτοκάλια το χυμό και το ξύσμα

Για τη γέμιση

  • 500 γρ μήλα βάρος καθαρισμένων
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • Χυμό λεμονιού για τα μήλα
  • Φόρμα ή ταψί διαμέτρου 24 εκ.

Οδηγίες
 

Για τη ζύμη

  • Παίρνουμε το ξύσμα από τα πορτοκάλια και τα στύβουμε να πάρουμε το χυμό.
  • Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το ταχίνι το μισό ξύσμα πορτοκαλιού και σταδιακά το χυμό πορτοκαλιού ζυμώνοντας μέχρι να πάρουμε μια ζύμη ελαστική που δεν θα κολλάει στα χέρια μας. Την τυλίγουμε με σελοφάν και αφήνουμε να μας περιμένει.

Για τη γέμιση

  • Καθαρίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη. Τα ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού να μη μαυρίσουν Προσθέτουμε τη ζάχαρη την κανέλα και ανακατεύουμε.

Συναρμολόγηση

  • Παίρνουμε τα 2/3 της ζύμης και ανοίγουμε πάνω σε επιφάνεια εργασίας ή σε πλάστη, με τη βοήθεια χοντρού πλάστη ένα φύλλο μεγαλύτερο από τη διάμετρο της φόρμας ή του ταψιού.
  • Αλείφουμε με πολύ λίγο ελαιόλαδο το ταψί μας και απλώνουμε το φύλλο της ζύμης έτσι που να καλύπτει και τα τοιχώματα του. Με ένα πιρούνι τρυπάμε παντού το φύλλο.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα της γέμισης πάνω στο φύλλο και απλώνουμε καλά με τη βοήθεια μιας σπάτουλας. σκορπάμε από πάνω το υπόλοιπο ξύσμα πορτοκαλιού και το μέλι.
  • Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη σε φύλλο ίσο που να σκεπάζει τη γέμιση και κλείνουμε γύρω γύρω. Τρυπάμε και αυτό το φύλλο παντού με πιρούνι.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και αντιστάσεις στο κάτω ράφι του φούρνου για 45 λεπτά. Κλείνουμε το φούρνο κι αφήνουμε ακόμη 5-10 λεπτά.
  • Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε. Για όσους δεν νηστεύουν μπορεί να συνοδευτεί με μια μπάλα παγωτού.