share

Νηστίσιμη μηλόπιτα

από
Μηλόπιτα Νηστίσιμη

Ανήμερα της μεγάλης γιορτής του Τιμίου Σταυρού και θέλω  να φτιάξω γλυκό αλλά τι γλυκό, νηστίσιμο το καλεί η μέρα.

Σκέφτηκα να αξιοποιήσω μερικά από τα μήλα που έφερα από το χωριό. Αυτά τα μήλα γίνονται μόνα  τους χωρίς καμία περιποίηση, κρύβουν τα περισσότερα επισκέπτες και γιαυτό πρέπει σύντομα να τα φάμε.

Είχα διαβάσει σε ένα βιβλίο με Μοναστηριακές συνταγές μια ζύμη νηστίσιμη, αυτοσχεδίασα λίγο μιας και ακριβώς δεν θυμόμουν υλικά και ποσότητες και να ή νηστίσιμη μηλόπιτα

Νηστίσιμη μηλόπιτα

Συστατικά
  

Για τη ζύμη

  • 500 γρ αλεύρι αυτοδιογκούμενο
  • 2 κουτ. σούπας ταχίνι με πορτοκάλι
  • 2 1/2 πορτοκάλια το χυμό και το ξύσμα

Για τη γέμιση

  • 500 γρ μήλα βάρος καθαρισμένων
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • Χυμό λεμονιού για τα μήλα
  • Φόρμα ή ταψί διαμέτρου 24 εκ.

Οδηγίες
 

Για τη ζύμη

  • Παίρνουμε το ξύσμα από τα πορτοκάλια και τα στύβουμε να πάρουμε το χυμό.
  • Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το ταχίνι το μισό ξύσμα πορτοκαλιού και σταδιακά το χυμό πορτοκαλιού ζυμώνοντας μέχρι να πάρουμε μια ζύμη ελαστική που δεν θα κολλάει στα χέρια μας. Την τυλίγουμε με σελοφάν και αφήνουμε να μας περιμένει.

Για τη γέμιση

  • Καθαρίζουμε τα μήλα και τα τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη. Τα ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού να μη μαυρίσουν Προσθέτουμε τη ζάχαρη την κανέλα και ανακατεύουμε.

Συναρμολόγηση

  • Παίρνουμε τα 2/3 της ζύμης και ανοίγουμε πάνω σε επιφάνεια εργασίας ή σε πλαστηρι με τη βοήθεια χοντρού πλάστη ένα φύλλο μεγαλύτερο από τη διάμετρο της φόρμας ή του ταψιού.
  • Αλείφουμε με πολύ λίγο ελαιόλαδο το ταψί μας και απλώνουμε το φύλλο της ζύμης έτσι που να καλύπτει και τα τοιχώματα του. Με ένα πιρούνι τρυπάμε παντού το φύλλο.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα της γέμισης πάνω στο φύλλο και απλώνουμε καλά με τη βοήθεια μιας σπάτουλας. σκορπάμε από πάνω το υπόλοιπο ξύσμα πορτοκαλιού και το μέλι.
  • Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη σε φύλλο ίσο που να σκεπάζει τη γέμιση και κλείνουμε γύρω γύρω. Τρυπάμε και αυτό το φύλλο παντού με πιρούνι.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και αντιστάσεις στο κάτω ράφι του φούρνου για 45 λεπτά. Κλείνουμε το φούρνο κι αφήνουμε ακόμη 5-10 λεπτά.
  • Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε. Για όσους δεν νηστεύουν μπορεί να συνοδευτεί με μια μπάλα παγωτού.

Σημειώσεις

  
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • evi@thehealthycook
    • 16 Σεπτεμβρίου 2016
    Απάντηση

    φαίνεται πολύ ωραία η μηλόπιτα!
    ενδιαφέρουσα ζύμη! θα την δοκιμάσω
    καλό σ/κ Ξανθή!

    • Star
    • 14 Μαρτίου 2018
    Απάντηση

    Ειναι πολυ ωραια συνταγη, ευκολη, τελεια!!!!!

      • Ξανθή
      • 14 Μαρτίου 2018
      Απάντηση

      Ευχαριστώ πολύ!

    • Μαρία
    • 28 Σεπτεμβρίου 2022
    Απάντηση

    Φαίνεται τέλεια η συνταγή!!

      • Ξανθή
      • 28 Σεπτεμβρίου 2022
      Απάντηση

      Ευχαριστώ πολύ, θα χαρώ να τη δοκιμάσετε και να μου πείτε τη γνώμη σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode