Πλένουμε τα φρούτα ,αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα μήλα, τα αχλάδια και τις βανίλιες και τυχόν σάπια μέρη και κόβουμε σε κομμάτια.
Οι αναλογίες και η σύνθεση των φρούτων μπορούν να ποικίλουν, στο σύνολο τους θα πρέπει να είναι τέσσερα κιλά.
Τα τοποθετούμε σε ένα δοχείο χωρητικότητος 20 κιλών και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Σκεπάζουμε το άνοιγμα του δοχείου με τούλι και το αφήνουμε σε σκιερό μέρος για δύο μήνες.
Μετά τους δυο μήνες τα στερεά μέρη κατακάθονται στον πυθμένα του δοχείου ως ίζημα και το ξίδι που δημιουργήθηκε γίνεται διαυγές.
Με προσοχή αφαιρούμε το διαυγές ξίδι και όλο το υπόλοιπο θολό υγρό με το ίζημα το τοποθετούμε σε πυκνή τσαντίλα να στραγγίσει και να πάρουμε όσο ξίδι περιέχεται σε αυτό.
Μεταφέρουμε σε καθαρά μπουκάλια φιλτράροντας ακόμη μια φορά.