Η κυρία Βάσω είναι η μαμά καλής μου φίλης και πέρσι μου έστειλε ένα μπουκαλάκι με ξίδι να δοκιμάσω.
Μετά από λίγο καιρό βρεθήκαμε στο σπίτι της σε ένα εορταστικό γεύμα. Εκεί ανταλλάξαμε ιδέες για πολλά και διάφορα, μέσα σε όλα και το ξίδι που φτιάχνει κάθε χρόνο με φρούτα.
Και επειδή τώρα είναι η εποχή που θα αρχίσουμε τη διαδικασία είπα να γράψω εδώ τη συνταγή που μου έδωσε.
Ευχαριστώ πολύ την κ. Βάσω για την παραχώρηση της συνταγής.
Ξύδι από φρούτα
Συστατικά
- μήλα ώριμα
- σταφύλια
- βανίλιες
- σύκα
- αχλάδια
- 2 λίτρα νερό εμφιαλωμένο
- 500 ml ξίδι σπιτικό
- 1 δοσομετρική κούπα μαγιά ξιδιού (γνωστή ως μάνα)
Οδηγίες
- Πλένουμε τα φρούτα ,αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα μήλα, τα αχλάδια και τις βανίλιες και τυχόν σάπια μέρη και κόβουμε σε κομμάτια.
- Οι αναλογίες και η σύνθεση των φρούτων μπορούν να ποικίλουν, στο σύνολο τους θα πρέπει να είναι τέσσερα κιλά.
- Τα τοποθετούμε σε ένα δοχείο χωρητικότητος 20 κιλών και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
- Σκεπάζουμε το άνοιγμα του δοχείου με τούλι και το αφήνουμε σε σκιερό μέρος για δύο μήνες.
- Μετά τους δυο μήνες τα στερεά μέρη κατακάθονται στον πυθμένα του δοχείου ως ίζημα και το ξίδι που δημιουργήθηκε γίνεται διαυγές. Με προσοχή αφαιρούμε το διαυγές ξίδι και όλο το υπόλοιπο θολό υγρό με το ίζημα το τοποθετούμε σε πυκνή τσαντίλα να στραγγίσει και να πάρουμε όσο ξίδι περιέχεται σε αυτό.
- Μεταφέρουμε σε καθαρά μπουκάλια φιλτράροντας ακόμη μια φορά.
Σημειώσεις
Αν έχουμε φρούτα από δικά μας δέντρα, αράντιστα, μπορούμε να τα βάλουμε με τη φλούδα τους, διαφορετικά καλό είναι να τα καθαρίσουμε.
Μαγιά ξιδιού μπορείτε να βρείτε από σπίτι που φτιάχνει ξίδι κρασιού ή από οινοποιείο.