Επιστροφή

Οι δικές μου φλαούνες

30 κομμάτια

Συστατικά
  

Για τη ζύμη

  • 500 γρ αλεύρι σκληρό
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • 1/2 κουτ. γλυκού κοπανισμένο μαχλέπι
  • 1/2 κουτ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
  • κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 150 - 200 ml γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

Για τη γέμιση

  • 500 γρ τυρί μαλάκα τριμμένο
  • 3 αυγά
  • 3 κουτ. σούπας σιμιγδάλι ψιλό
  • 5 γρ μαγιά ξερή
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού κοπανισμένο μαχλέπι
  • 1 κουτ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
  • 2 κουτ. σούπας δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
  • σουσάμι
  • κρόκο αυγού για την επικάλυψη

Οδηγίες
 

  • Από την προηγούμενη μέρα ετοιμάζουμε το μείγμα της γέμισης. Σε ένα μπολ βάζουμε το τριμμένο τυρί. Κάνουμε ένα λακουβάκι στο κέντρο και προσθέτουμε το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Προσθέτουμε μια κουταλιά γάλα και διαλύουμε τη μαγιά.
  • Ανακατεύουμε και προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά ζυμώνοντας το μείγμα.
  • Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για 10 ώρες περίπου.
  • Την επόμενη μέρα σε μπολ ανάδευσης βάζουμε το αλεύρι με όλα τα υλικά εκτός από το γάλα. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε σταδιακά γάλα ζυμώνοντας μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ζύμη. Ανάλογα το αλεύρι μπορεί να μη χρειαστεί όλη η ποσότητα του γάλακτος. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σταθεί μισή έως μαι ώρα.
  • Βγάζουμε το μείγμα τυριού από το ψυγείο, προσθέτουμε τα μυρωδικά και ανακατεύουμε να μοιραστούν ομοιόμορφα.
  • Κόβουμε μικρή ποσότητα ζύμης, περίπου σε μέγεθος μικρού βερίκοκου και με τη βοήθεια μικρού πλάση ανοίγουμε φύλλο με πάχος περίπου 0.5 εκατοστά. Με κουπ πατ κόβουμε στρογγυλά κομμάτια με διάμετρο 12 εκατ.
  • Τοποθετούμε στο κέντρο 2 κουτ. γλυκού από το μείγμα τυριού και κλείνουμε περιμετρικά αφήνοντας ένα μικρό κενό από πάνω.
  • Μεταφέρουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με χαρτί ψησίματος. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.
  • Αλείφουμε τις φλαούνες με χτυπημένο κρόκο αυγού και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και αντιστάσεις στο κάτω ράφι του φούρνου για 20 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς και ψήνουμε ακόμη 15-20 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Δεν ανοίγουμε το φούρνο στα πρώτα 30 λεπτά.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και μεταφέρουμε πάνω σε σχάρα.
  • Αποθηκεύουμε σε κουτί που κλείνει όταν κρυώσουν. Πριν τις σερβίρουμε καλό είναι να τις ζεστάνουμε λίγο.

Σημειώσεις

Για καλύτερη επικάλυψη με το σουσάμι μπορούμε να ακουμπάμε το φύλλο πάνω σε σουσάμι πριν το γεμίσουμε και το κλείσουμε.
Η ζύμη μπορεί να κοπεί και σε τετράγωνα κομμάτια.
Διατηρούνται περίπου 15 ημέρες  στο ψυγείο.
Επειδή συνήθως τις φτιάχνουμε αρκετές μέρες πριν την Ανάσταση μπορούμε ένα μέρος τους να τις κρατήσουμε στην κατάψυξη (ψημένες) και όταν τις βγάλουμε και ξεπαγώσουν να τις ζεστάνουμε και πάλι λίγο.
Ευχαριστώ πολύ τις φίλες Νένα και Άννα για τις τόσο χρήσιμες πληροφορίες.