Επιστροφή

Πίκλες με αγγουράκια

Εξοπλισμός

  • Βάζο των 1000 ml

Συστατικά
  

  • 400 γρ μικρά αγγουράκια κατάλληλα για πίκλες
  • 2 σκελίδες σκόρδου
  • λίγα φύλλα μάραθου και μερικά κλαδάκια με σπόρους
  • 2 φύλλα δάφνης
  • ολόκληρα πιπέρια ή μια καυτερή πιπεριά
  • 15 γρ θαλασσινό αλάτι χοντρό
  • 400 ml νερό

Διαδικασία
 

  • Ετοιμάζουμε τα υλικά. Καθαρίζουμε τα αγγουράκια στα δύο άκρα και τα πλένουμε καλά με ένα βουρτσάκι. Πλένουμε το μάραθο και τον στεγνώνουμε.
    Συνήθως στο τελευταίο νερό πλυσίματος προσθέτω λίγο ξίδι.
  • Βράζουμε το νερό και διαλύουμε μέσα το αλάτι.
  • Αποστειρώνουμε το βάζο.
  • Προσθέτουμε στο βάζο πρώτα το μάραθο και μετά τα αγγουράκια κάθετα προσπαθώντας να μην μείνει μεγάλο κενό ανάμεσα τους.
    Προσθέτουμε τη δάφνη το σκόρδο και τα πιπέρια.
    Γεμίζουμε με το ζεστό αλατόνερο και κλείνουμε καλά.
    Καλό είναι να βάλουμε πριν το καπάκι ένα φύλλο λαδόκολλας επειδή το αλάτι διαβρώνει τα μεταλλικά καπάκια.
  • Γυρίζουμε ανάποδα το βάζο και αφήνουμε να κρυώσει.
    Αφήνουμε 2-3 μέρες σε δροσερό σημείο του σπιτιού και μετά τοποθετούμε στο ψυγείο, ιδιαίτερα τώρα που οι θερμοκρασίες είναι πολύ ψηλές.
    Είναι έτοιμο για κατανάλωση μετά από 10 έως 15 ημέρες.

Σημειώσεις

Με αυτή τη μέθοδο θα γίνουν πιο μαλακά. 
Μπορούμε να κόψουμε σε μικρές ροδέλες αν θέλουμε ή αν είναι πολύ μεγάλα.
Δεν διαλέγουμε πολύ μεγάλα γιατί θα έχουν σπόρια. Κάποιοι τα μεγάλα τα ανοίγουν στη μέση  αφαιρούν τα σπόρια και στη συνέχεια το κόβουν σε κύβους πριν τα βάλουν στα βάζα. 
Και οι δυο μέθοδοι που έφτασαν σε εμένα δεν περιέχουν ξίδι.
Στο βιβλίο μου αναφέρεται προσθήκη  ξιδιού σε αναλογία 1/5 στην ποσότητα νερού. 
Οι μέθοδοι αναφέρουν άνηθο και σπόρους μάραθου και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες.
Έβαλα λίγο μάραθο και σπόρια για πιο διακριτική γεύση. 
Θα τα ξαναψάξω για περισσότερα βάζα και δοκιμή με την πρώτη μέθοδο που ανέφερα. 
Θα περιμένω να δοκιμαστεί από το πρόσωπο που μάζεψε το μάραθο και θα επανέλθω.