Στέκομαι μπροστά από πάγκο φίλων παραγωγών στη λαϊκή προκειμένου να αγοράσω ατζούρια. Και εκεί δίπλα στα ατζούρια βλέπω κάποια μικρά αγγουράκια που μου θυμίζουν αυτά που φτιάχνουν πίκλες ή τουρσί ανάλογα θα τα βρούμε και με τις δύο ονομασίες. Παλιότερα είχα γράψει λίγες πληροφορίες για τις πίκλες και τα τουρσιά βασιζόμενη σε όσα διάβασα στο βιβλίο μου Preserved μπορείτε να τις δείτε εδώ.
Αγόρασα λίγα από αυτά τα μικρά αγγουράκια μετά από τη διαβεβαίωση της φίλης μου ότι αυτά είναι τα κατάλληλα για να ασχοληθώ και φτάνοντας στο σπίτι αμέσως σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να έχω πληροφορίες εκτός από αυτές του βιβλίου από την Πολωνία μιας και είναι αγαπημένο τους παρασκεύασμα.
Και οι πληροφορίες έφτασαν σύντομα από τη σύντροφο του γιού μου μιας και η καταγωγή της είναι από την Πολωνία.
Μου έστειλε δυο τρόπους ένα για άμεση κατανάλωση και ένα για κλείσιμο σε βαζάκια και μεγαλύτερη αναμονή ωρίμανσης, χωρίς την προσθήκη ξυδιού κάτι που μου αρέσει περισσότερο.
Ο πρώτος τρόπος:
Παίρνουμε μια σακούλα τροφίμων και αφού πλύνουμε τα αγγουράκια τα τοποθετούμε μέσα μαζί με 1 κουτ. γλυκού αλάτι, ψιλοκομμένο άνηθο 1-2 σκελίδες σκόρδου λιωμένο, προαιρετικά λίγη πιπεριά καυτερή και κρύο νερό (περίπου 100 ml).
Κλείνουμε καλά τη σακούλα αφαιρώντας όσο μπορούμε τον αέρα και ανακινούμε καλά. Αφήνουμε στο ψυγείο για δυο μέρες και είναι έτοιμα για κατανάλωση.
Με αυτό τον τρόπο θα είναι περισσότερο τραγανά και μπορούμε να φτιάχνουμε συνέχεια όταν έχουμε διαθέσιμα αγγουράκια.
Εγώ με αυτά που είχα έφτιαξα σε βάζο και σας το παρουσιάζω.
Και οι δυο τρόποι περιέχουν άνηθο ή μάραθο και σπόρους μάραθου, ας είναι καλά συγγενικό μου πρόσωπο που έκανε τον κόπο να μου βρει μάραθο και σπόρους.


Πίκλες με αγγουράκια
Εξοπλισμός
- Βάζο των 1000 ml
Συστατικά
- 400 γρ μικρά αγγουράκια κατάλληλα για πίκλες
- 2 σκελίδες σκόρδου
- λίγα φύλλα μάραθου και μερικά κλαδάκια με σπόρους
- 2 φύλλα δάφνης
- ολόκληρα πιπέρια ή μια καυτερή πιπεριά
- 15 γρ θαλασσινό αλάτι χοντρό
- 400 ml νερό
Διαδικασία
- Ετοιμάζουμε τα υλικά. Καθαρίζουμε τα αγγουράκια στα δύο άκρα και τα πλένουμε καλά με ένα βουρτσάκι. Πλένουμε το μάραθο και τον στεγνώνουμε. Συνήθως στο τελευταίο νερό πλυσίματος προσθέτω λίγο ξίδι.
- Βράζουμε το νερό και διαλύουμε μέσα το αλάτι.
- Αποστειρώνουμε το βάζο.
- Προσθέτουμε στο βάζο πρώτα το μάραθο και μετά τα αγγουράκια κάθετα προσπαθώντας να μην μείνει μεγάλο κενό ανάμεσα τους. Προσθέτουμε τη δάφνη το σκόρδο και τα πιπέρια. Γεμίζουμε με το ζεστό αλατόνερο και κλείνουμε καλά. Καλό είναι να βάλουμε πριν το καπάκι ένα φύλλο λαδόκολλας επειδή το αλάτι διαβρώνει τα μεταλλικά καπάκια.
- Γυρίζουμε ανάποδα το βάζο και αφήνουμε να κρυώσει. Αφήνουμε 2-3 μέρες σε δροσερό σημείο του σπιτιού και μετά τοποθετούμε στο ψυγείο, ιδιαίτερα τώρα που οι θερμοκρασίες είναι πολύ ψηλές. Είναι έτοιμο για κατανάλωση μετά από 10 έως 15 ημέρες.