share

Πίκλες με αγγουράκια

από
Πίκλες με αγγουράκια

Στέκομαι μπροστά από πάγκο φίλων παραγωγών στη λαϊκή προκειμένου να αγοράσω ατζούρια. Και εκεί δίπλα στα ατζούρια βλέπω κάποια μικρά αγγουράκια που μου θυμίζουν αυτά που φτιάχνουν πίκλες ή τουρσί ανάλογα θα τα βρούμε και με τις δύο ονομασίες. Παλιότερα είχα γράψει λίγες πληροφορίες για τις πίκλες και τα τουρσιά βασιζόμενη σε όσα διάβασα στο βιβλίο μου Preserved μπορείτε να τις δείτε εδώ.

Αγόρασα λίγα από αυτά τα μικρά αγγουράκια μετά από τη διαβεβαίωση της φίλης μου ότι αυτά είναι τα κατάλληλα για να ασχοληθώ και φτάνοντας στο σπίτι αμέσως σκέφτηκα ότι θα μπορούσα να έχω πληροφορίες εκτός από αυτές του βιβλίου από την Πολωνία μιας και είναι αγαπημένο τους παρασκεύασμα.

Και οι πληροφορίες έφτασαν σύντομα από τη σύντροφο του γιού μου μιας και η καταγωγή της είναι από την Πολωνία.

Μου έστειλε δυο τρόπους ένα για άμεση κατανάλωση και ένα για κλείσιμο σε βαζάκια και μεγαλύτερη αναμονή ωρίμανσης, χωρίς την προσθήκη ξυδιού κάτι που μου αρέσει περισσότερο.

Ο πρώτος τρόπος:

Παίρνουμε μια σακούλα τροφίμων και αφού πλύνουμε τα αγγουράκια τα τοποθετούμε μέσα μαζί με 1 κουτ. γλυκού αλάτι, ψιλοκομμένο άνηθο 1-2 σκελίδες σκόρδου λιωμένο, προαιρετικά λίγη πιπεριά καυτερή και κρύο νερό (περίπου 100 ml).

Κλείνουμε καλά τη σακούλα αφαιρώντας όσο μπορούμε τον αέρα και ανακινούμε καλά. Αφήνουμε στο ψυγείο για δυο μέρες και είναι έτοιμα για κατανάλωση.

Με αυτό τον τρόπο θα είναι περισσότερο τραγανά και μπορούμε να φτιάχνουμε συνέχεια όταν έχουμε διαθέσιμα αγγουράκια.

Εγώ με αυτά που είχα έφτιαξα σε βάζο και σας το παρουσιάζω.

Και οι δυο τρόποι περιέχουν άνηθο ή μάραθο και σπόρους μάραθου, ας είναι καλά συγγενικό μου πρόσωπο που έκανε τον κόπο να μου βρει μάραθο και σπόρους.

Πίκλες με αγγουράκια

Εξοπλισμός

  • Βάζο των 1000 ml

Συστατικά
  

  • 400 γρ μικρά αγγουράκια κατάλληλα για πίκλες
  • 2 σκελίδες σκόρδου
  • λίγα φύλλα μάραθου και μερικά κλαδάκια με σπόρους
  • 2 φύλλα δάφνης
  • ολόκληρα πιπέρια ή μια καυτερή πιπεριά
  • 15 γρ θαλασσινό αλάτι χοντρό
  • 400 ml νερό

Διαδικασία
 

  • Ετοιμάζουμε τα υλικά. Καθαρίζουμε τα αγγουράκια στα δύο άκρα και τα πλένουμε καλά με ένα βουρτσάκι. Πλένουμε το μάραθο και τον στεγνώνουμε.
    Συνήθως στο τελευταίο νερό πλυσίματος προσθέτω λίγο ξίδι.
  • Βράζουμε το νερό και διαλύουμε μέσα το αλάτι.
  • Αποστειρώνουμε το βάζο.
  • Προσθέτουμε στο βάζο πρώτα το μάραθο και μετά τα αγγουράκια κάθετα προσπαθώντας να μην μείνει μεγάλο κενό ανάμεσα τους.
    Προσθέτουμε τη δάφνη το σκόρδο και τα πιπέρια.
    Γεμίζουμε με το ζεστό αλατόνερο και κλείνουμε καλά.
    Καλό είναι να βάλουμε πριν το καπάκι ένα φύλλο λαδόκολλας επειδή το αλάτι διαβρώνει τα μεταλλικά καπάκια.
  • Γυρίζουμε ανάποδα το βάζο και αφήνουμε να κρυώσει.
    Αφήνουμε 2-3 μέρες σε δροσερό σημείο του σπιτιού και μετά τοποθετούμε στο ψυγείο, ιδιαίτερα τώρα που οι θερμοκρασίες είναι πολύ ψηλές.
    Είναι έτοιμο για κατανάλωση μετά από 10 έως 15 ημέρες.

Σημειώσεις

Με αυτή τη μέθοδο θα γίνουν πιο μαλακά. 
Μπορούμε να κόψουμε σε μικρές ροδέλες αν θέλουμε ή αν είναι πολύ μεγάλα.
Δεν διαλέγουμε πολύ μεγάλα γιατί θα έχουν σπόρια. Κάποιοι τα μεγάλα τα ανοίγουν στη μέση  αφαιρούν τα σπόρια και στη συνέχεια το κόβουν σε κύβους πριν τα βάλουν στα βάζα. 
Και οι δυο μέθοδοι που έφτασαν σε εμένα δεν περιέχουν ξίδι.
Στο βιβλίο μου αναφέρεται προσθήκη  ξιδιού σε αναλογία 1/5 στην ποσότητα νερού. 
Οι μέθοδοι αναφέρουν άνηθο και σπόρους μάραθου και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες.
Έβαλα λίγο μάραθο και σπόρια για πιο διακριτική γεύση. 
Θα τα ξαναψάξω για περισσότερα βάζα και δοκιμή με την πρώτη μέθοδο που ανέφερα. 
Θα περιμένω να δοκιμαστεί από το πρόσωπο που μάζεψε το μάραθο και θα επανέλθω. 
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode