Επιστροφή

Πίτα με κολοκύθα γλυκοπατάτες πιπεριές και τυριά

Εξοπλισμός

  • Ταψί κατάλληλο για πίτα με διάμετρο 28 εκατοστά.

Συστατικά
  

Για το φύλλο

  • 200 γρ αλεύρι σκληρό
  • 150 γρ αλεύρι μαλακό
  • 3 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 3 κουτ. σούπας ξίδι
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 150 γρ νερό
  • νισιστέ γαι το άνοιγμα των φύλλων

Για τη γέμιση

  • 800 γρ κολοκύθα κίτρινη βάρος καθαρισμένης
  • 350 γρ γλυκοπατάτες βάρος καθαρισμένων
  • 40 γρ Πιπεριές τύπου Φλωρίνης ή δύο μεγάλες κόκκινες
  • 500 γρ φύλλα από σπανάκι βάρος καθαρισμένου
  • 1 μέτριο κρεμμύδι χοντροκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδου χοντροκομμένες
  • 200 γρ τυρί φέτα
  • 250 γρ γαλομυζήθρα Κρήτης ή ανθότυρο
  • 4 αυγά
  • ξύσμα ενός λεμονιού
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • σουσάμι για την επιφάνεια της πίτας

Διαδικασία
 

Για το φύλλο

  • Σε ένα μπολ ανάδευσης ή σε κάδο του μίξερ κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο και το ξίδι και σταδιακά το νερό, ζυμώνοντας είτε με τα χέρια μας είτε με το γάντζο του μίξερ μέχρι να πάρουμε μια μαλακιά και ελαστική ζύμη.
    Χωρίζουμε τη ζύμη σε πέντε μπαλάκια, τα δυο πιο μεγάλα και τοποθετούμε σε ένα μπολ που θα το σκεπάσουμε με μια πετσέτα. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
    Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει όταν θα έχουμε ετοιμάσει τη γέμιση και θα περιμένουμε να κρυώσει.
    Για όποιον δεν θέλει να ανοίξει φύλλο, υπάρχουν πολλά αξιόλογα τους εμπορίου.

Για τη γέμιση

  • Καθαρίζουμε την κολοκύθα και τις γλυκοπατάτες, τις κόβουμε σε κύβους λίγο μεγάλους και τις τοποθετούμε σε λαμαρίνα ή ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος. Αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στο μεσαίο ράφι του φούρνου στους 160 βαθμούς και αέρα για 45 λεπτά να μαλακώσουν όχι να λιώσουν.
  • Στο ίδιο ταψί μπορούμε να βάλουμε τις πιπεριές να ψηθούν γυρίζοντας τες όμως αρκετές φορές, ίσως χρειαστεί λιγότερος χρόνος.
    Τις βγάζουμε από το φούρνο και τις τοποθετούμε σε μπολ που θα κλείσουμε καλά με σελοφάν.
    Μετά από περίπου δέκα λεπτά τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε λωρίδες.
  • Βγάζουμε τα κομμάτια κολοκύθας και γλυκοπατάτας σε μπολ ανάδευσης και τα λιώνουμε με κουτάλα του πουρέ (χωρίς να γίνουν πουρές να υπάρχουν και μικρά κομμάτια). Αφήνουμε να κρυώσουν
  • Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε σε 4 κουταλιές ελαιόλαδο το κρεμμύδι και τα σκόρδα μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι, όχι να πάρει χρώμα.
    Προσθέτουμε τα φύλλα από το σπανάκι και αφήνουμε να μαραθεί ανακατεύοντας μια δυο φορές. Αλατοπιπερώνουμε.
    Αφαιρούμε από την εστία και μεταφέρουμε σε σουρωτήρι πιέζοντας το να φύγουν τα πολλά υγρά.
  • Όταν κρυώσει και στραγγίσει καλά το βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τη μισή φέτα θρυμματισμένη και το ξύσμα λεμονιού.
    Ανακατεύουμε.
  • Όταν έχει κρυώσει το μείγμα κολοκύθας γλυκοπατάτας προσθέτουμε την υπόλοιπη φέτα και τη μυζήθρα.
    Χτυπάμε τα αυγά προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε.

Συναρμολόγηση

  • Λαδώνουμε καλά το ταψί μας.
    Αρχίζουμε το άνοιγμα των φύλλων, τα δύο πρώτα θα πρέπει να είναι αρκετά μεγαλύτερα ώστε να πέφτουν έξω από το ταψί στο στρώσιμο.
    Για τη διαδικασία ανοίγματος του φύλλου μπορείτε να δείτε στις σημειώσεις της συνταγής.
  • Στρώνουμε τα φύλλα λαδώνοντάς τα κάθε φορά, τα δύο πρώτα να εξέχουν του ταψιού το τρίτο σουρωτά.
  • Μοιράζουμε το μείγμα με το σπανάκι ισιώνουμε καλά.
  • Συνεχίζουμε με το μείγμα κολοκύθας γλυκοπατάτας.
  • Τέλος αραδιάζουμε τις λωρίδες πιπεριάς.
  • Γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξείχαν του ταψιού.
    Προσθέτουμε τα άλλα δύο φύλλα ελαφρά σουρωμένα και λαδωμένα.
    Πασπαλίζουμε με σουσάμι και τρυπάμε με ένα σουβλάκι σε μερικά σημεία.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς και αέρα στο κάτω ράφι του φούρνου για 50 λεπτά.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε 10 λεπτά πριν ξεφορμάρουμε.
  • Κόβουμε και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε αν θέλουμε με μια πράσινη σαλάτα και ένα ποτήρι κρασί.

Σημειώσεις

Για τη διαδικασία ανοίγματος του φύλλου μπορείτε να δείτε εδώ πληροφορίες και βίντεο.
Προτιμήστε μια κολοκύθα με έντονο χρώμα. Το ψήσιμο δίνει ένα καλύτερο αποτέλεσμα από αυτή που υπάρχει έτοιμη βρασμένη. 
Μπορείτε να επιλέξετε φύλλα από σπανάκι σε σακουλάκι για ευκολία. 
Η προετοιμασία των λαχανικών μπορεί να γίνει από την προηγουμένη για καλύτερη διαχείριση χρόνου.
Επέλεξα τη γαλομυζήθρα γιατί υπήρχε στο σπίτι. Ένα καλό ανθότυρο στην εποχή του είναι μια άλλη καλή πρόταση ή μια ρικότα για όποιον μπορεί να τη βρει.