Επιστροφή

Σάλτσα ντομάτας με βασιλικό

4 βαζάκια των 212 ml

Συστατικά
  

  • 1500 γρ ντομάτες πομοντόρι βάρος καθαρισμένες
  • 200 γρ κρεμμύδια βάρος καθαρισμένων
  • 3 σκελίδες σκόρδου μεγάλες
  • 1 κουτ. σούπας ανθό αλατιού
  • φύλλα βασιλικού
  • 2 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Διαδικασία
 

  • Πλένουμε τις ντομάτες, αφαιρούμε το σκληρό μέρος από το κοτσάνι και χαράζουμε σταυρωτά. Τις τοποθετούμε σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε ζεματιστό νερό να τις σκεπάζει. Αφήνουμε για 5 λεπτά και στη συνέχεια αφαιρούμε τη φλούδα τους με τη βοήθεια ενός μαχαιριού.
    Η διαδικασία είναι εύκολη, καλό είναι να φοράμε γάντια όσο είναι πολύ ζεστές.
    Τις φλούδες δεν τις πετάμε θα δείτε στο τέλος της συνταγής τι θα φτιάξουμε.
  • Κόβουμε τις ντομάτες στη μέση και αφαιρούμε τα πολλά σπόρια.
    Στρώνουμε μια λαμαρίνα με χαρτί ψησίματος και αραδιάζουμε τις ντομάτες με το κομμένο μέρος προς τα επάνω.
  • Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια.
    Καθαρίζουμε τα σκόρδα και τα κόβουμε στη μέση.
    Τα προσθέτουμε ανάμεσα στις ντομάτες.
    Μοιράζουμε λίγα φύλλα βασιλικού πάνω από τις ντομάτες.
    Πασπαλίζουμε με τον ανθό αλατιού και ραντίζουμε με το ελαιόλαδο.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου, για 20 λεπτά, κλείνουμε το φούρνο και αφήνουμε μέσα για άλλα 10 λεπτά.
  • Αφαιρούμε τα ψημένα φύλλα βασιλικού και μεταφέρουμε σε μεσαία κατσαρόλα.
    Πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ (εναλλακτικά πολτοποιούμε σε επεξεργαστή τροφίμων) χωρίς να λιώσουν πλήρως οι ντομάτες,
    Ψιλοκόβουμε 6 φύλλα βασιλικού στο μείγμα.
  • Βράζουμε σε μέτρια ένταση 7-8 λεπτά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
    ΠΡΟΣΟΧΗ: σε αυτή τη φάση η σάλτσα καίει πολύ και πηδάει επίσης πολύ, γιαυτό φοράμε γάντια χοντρά προς αποφυγή ατυχήματος.
  • Μεταφέρουμε τη σάλτσα σε αποστειρωμένα βάζα και κλείνουμε καλά.
    Αν έχουμε κερωμένους δίσκους τοποθετούμε στο καπάκι, διαφορετικά τοποθετούμε ένα δίσκο που θα κόψουμε από καθαρή λαδόκολλα.
  • Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε τη σάλτσα στον επόμενο μήνα γυρίζουμε τα βάζα ανάποδα, αφήνουμε να κρυώσουν και τοποθετούμε στο ψυγείο.
  • Αν φτιάξουμε πολλά βάζα και τα αποθηκεύσουμε σε ντουλάπι θα κάνουμε κονσερβοποίηση.
    Σε μια κατσαρόλα που να τα χωράει τοποθετούμε στον πυθμένα της μια πετσέτα και μετά αραδιάζουμε τα βάζα καλά κλεισμένα.
    Προσθέτουμε νερό έτσι που να τα σκεπάζει και φέρνουμε σε σημείο βρασμού.
    Βράζουμε για 15 λεπτά για το συγκεκριμένο μέγεθος βάζου.
  • Τα βάζα θα πρέπει να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου για 12-24 ώρες. Στη συνέχεια πρέπει να ελέγξουμε για τη σωστή κονσερβοποίηση τους.
    Ο πιο συνήθης τρόπος ελέγχου είναι να δούμε αν το καπάκι έχει κλείσει καλά και δεν έχει αέρα πιέζοντας το κέντρο του καπακιού. Αν το κέντρο του καπακιού παραμένει σταθερό σημαίνει ότι έχει πετύχει η κονσερβοποίηση.
    Για μεγαλύτερα βάζα θα βράσουμε 5-10 λεπτά περισσότερο.

Σημειώσεις

Μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα λαχανικά όπως καρότο ή κολοκυθάκι.
Αντί του βασιλικού μπορούμε να προσθέσουμε φύλλα φρέσκιας ρίγανης.
Περισσότερα για την κονσερβοποίηση και την παρασκευή για άλλες σάλτσες ντομάτας θα δείτε εδώ.
Όπως ανάφερα τις φλούδες δεν τις πετάμε μπορούμε να φτιάξουμε σκόνη ντομάτας που με αυτή θα γαρνίρουμε κάποια πιάτα ή θα εμπλουτίσουμε κάποια άλλα όπως σούπες, ριζότο, σαλάτες, λαδερά πιάτα, προκειμένου να ενισχύσουμε τη γεύση ή να δώσουμε χρώμα στο πιάτο μας. 
Οι φλούδες περιέχουν πολύ λυκοπένιο μια ουσία πολύ χρήσιμη για τον οργανισμό. 
Βάζουμε τις φλούδες σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και τις βάζουμε στο φούρνο στους 80 -90 βαθμούς και υπομονετικά περιμένουμε να αποξηραθούν πολύ, έτσι που να τρίβονται με το χέρι μας.
Τις τρίβουμε σε μπλέντερ ή σε γουδί και αποθηκεύουμε σε βαζάκι. Διατηρείται σε δροσερό σκοτεινό και ξηρό σημείο. 
Εγώ ίσως βιάστηκα στο στέγνωμα (ήταν και αργά το βράδυ) και δεν τρίφτηκαν πολύ καλά.  Φροντίστε για πολύ καλό στέγνωμα.