Επιστροφή

Σαλάτα με κολοκύθα πορτοκάλι καρύδια και κατσικίσιο τυρί

Συστατικά
  

Υλικά για τη σαλάτα

  • 4 κομμάτια κολοκύθας red curi περίπου 250γρ
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • πάπρικα ή cajum
  • εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • χυμό λεμονιού
  • 1 πορτοκάλι
  • μερικά φύλλα μαρουλιού
  • λίγα φύλλα ρόκας
  • 6-8 καρύδια χοντροκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας σπόρια από ρόδι
  • 50 γρ κατσικίσιο τυρί

Υλικά για το ντρέσινγκ

  • 1 κουτ. σούπας χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού
  • 1/2 κουτ. γλυκού μουστάρδα
  • 1 κουτ. σούπας σιρόπι ροδιού ή ξίδι
  • 1 μικρή σκελίδα σκόρδου λιωμένη
  • 2 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι

Διαδικασία
 

  • Θα ξεκινήσουμε από την κολοκύθα.
    Πλένουμε καλά την κολοκύθα και κόβουμε 4 λεπτές φέτες. Καθαρίζουμε από τα σπόρια και ίνες. Τη βάζουμε σε ένα ταψάκι αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε πάπρικα ή cajum και ραντίζουμε με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού.
  • Οι επιλογές ψησίματος είναι είτε στο φούρνο* είτε σε BBQ είτε και σε σχαροτήγανο**.
    Εγώ την έψησα στο BBQ για 15 λεπτά γυρίζοντας την δυο φορές.
  • Σε μια σαλατιέρα αραδιάζουμε τα φύλλα μαρουλιού και της ρόκας.
    Από πάνω τοποθετούμε ροδέλες πορτοκαλιού και την ψημένη κολοκύθα. Αν χρειαστεί κόβουμε την κολοκύθα σε μικρότερα κομμάτια.
    Μοιράζουμε τα καρύδια, τα σπόρια ροδιού και το τυρί σε κομμάτια.
  • Σε ένα μικρό βάζο βάζουμε όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ ανακατεύουμε πολύ καλά και μοιράζουμε σε όλη τη σαλάτα.
  • Είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε.
  • Εγώ συνόδευσα την μπριζόλα μου με τη μισή και η υπόλοιπη έμεινε να συνοδεύσει κάποια όσπρια μιας και η ποσότητα ήταν μεγάλη για μια φορά.

Σημειώσεις

Η κολοκύθα αυτή τρώγεται με τη φλούδα, αν όμως δεν το θέλετε μπορείτε να την αφαιρέσετε μετά το ψήσιμο.
* Στο  φούρνο θα τοποθετήσουμε σε ταψάκι και θα ψήσουμε στους 180 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 15-20 λεπτά γυρίζοντας τα μια φορά.
** Σε σχαροτήγανο θα τοποθετήσουμε τα κομμάτια όταν αυτό έχει ζεσταθεί και θα γυρίζουμε ανάλογα όσες φορές χρειαστεί να ψηθούν. 
Αυτό το τυρί επιλέχτηκε γιατί είχε αγοραστεί έτσι χωρίς πρόγραμμα, μπορεί να αντικατασταθεί με φέτα ή και ένα μπλε τυρί.
Το μπαχαρικό cajum είναι νέο μου απόκτημα   περιέχει πάπρικα, σκόρδο σε σκόνη, κρεμμύδι σε σκόνη και άλλα αρωματικά και καυτερά μπαχαρικά. Ταιριάζει σε μαρινάδες αλλά και σε άλλα ψητά ή σούπες.
Αντί για τα φύλλα μαρουλιού μπορούν να επιλεγούν φύλλα σικορέ ή  λάχανο χοντροκομμένο.