Μια σαλάτα με Φθινοπωρινά υλικά και Φθινοπωρινή διάθεση.
Από την εποχή που γνώρισα τις διάφορες ποικιλίες κολοκύθας πριν χρόνια που τις καλλιεργούσε η φίλη μου η Ειρήνη, αγάπησα ιδιαίτερα αυτή την κόκκινη την ονομαζόμενη Red Curi. Για λίγα χρόνια είχα την τύχη να πειραματίζομαι με αυτή αλλά και άλλες ποικιλίες από τις καλλιέργειες της Ειρήνης. Δυστυχώς τώρα η φίλη μου άλλαξε βιοποριστικό τρόπο και έτσι τις αναζητώ στο εμπόριο.
Τη Red Curi τη βρισκω σε αλυσίδα βιολογικών ή στο μεγάλο Γερμανικό Σούπερ Μάρκετ όχι με αυτή την ονομασία αλλά ως Hokkaido. Πιθανόν να διατίθεται και σε κάποια εξιδεικευμένα μανάβικα.
Μια από αυτές τις ιδιαίτερες ποικιλίες την Crown Prince τη συνάντησα πρόσφατα σε μια από τις λαϊκές αγορές που επισκέπτομαι.
Όταν είχα ασχοληθεί για πρώτη φορά με αυτές τις κολοκύθες είχα αποθηκεύσει πολλές ιδέες για το τι θα μπορούσα να φτιάξω, έτσι κάθε χρόνο με την εμφάνιση τους ανατρέχω στο αρχείο και υλοποιώ ανάλογα με τις ανάγκες μου.
Έτσι τώρα με τα ρόδια εποχής και τα πρώτα πορτοκάλια και καρύδια της εποχής έφτιαξα αυτή τη σαλάτα με την οποία συνόδευσα την μπριζόλα μου. Άνετα συνοδεύει ένα μπιφτέκι ή ένα ψητό κοτόπουλο ή και ένα πιάτο με όσπρια.
Τρώγεται ευχάριστα και κρύα.

Σαλάτα με κολοκύθα πορτοκάλι καρύδια και κατσικίσιο τυρί
Συστατικά
Υλικά για τη σαλάτα
- 4 κομμάτια κολοκύθας red curi περίπου 250γρ
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- πάπρικα ή cajum
- εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- χυμό λεμονιού
- 1 πορτοκάλι
- μερικά φύλλα μαρουλιού
- λίγα φύλλα ρόκας
- 6-8 καρύδια χοντροκομμένα
- 2 κουτ. σούπας σπόρια από ρόδι
- 50 γρ κατσικίσιο τυρί
Υλικά για το ντρέσινγκ
- 1 κουτ. σούπας χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού
- 1/2 κουτ. γλυκού μουστάρδα
- 1 κουτ. σούπας σιρόπι ροδιού ή ξίδι
- 1 μικρή σκελίδα σκόρδου λιωμένη
- 2 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- αλάτι
Διαδικασία
- Θα ξεκινήσουμε από την κολοκύθα.Πλένουμε καλά την κολοκύθα και κόβουμε 4 λεπτές φέτες. Καθαρίζουμε από τα σπόρια και ίνες. Τη βάζουμε σε ένα ταψάκι αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε πάπρικα ή cajum και ραντίζουμε με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού.

- Οι επιλογές ψησίματος είναι είτε στο φούρνο* είτε σε BBQ είτε και σε σχαροτήγανο**.Εγώ την έψησα στο BBQ για 15 λεπτά γυρίζοντας την δυο φορές.
- Σε μια σαλατιέρα αραδιάζουμε τα φύλλα μαρουλιού και της ρόκας. Από πάνω τοποθετούμε ροδέλες πορτοκαλιού και την ψημένη κολοκύθα. Αν χρειαστεί κόβουμε την κολοκύθα σε μικρότερα κομμάτια.Μοιράζουμε τα καρύδια, τα σπόρια ροδιού και το τυρί σε κομμάτια.
- Σε ένα μικρό βάζο βάζουμε όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ ανακατεύουμε πολύ καλά και μοιράζουμε σε όλη τη σαλάτα.
- Είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε.

- Εγώ συνόδευσα την μπριζόλα μου με τη μισή και η υπόλοιπη έμεινε να συνοδεύσει κάποια όσπρια μιας και η ποσότητα ήταν μεγάλη για μια φορά.

