Πλένουμε και στραγγίζουμε πολύ καλά όλα τα φύλλα που θα χρησιμοποιήσουμε.
Πλένουμε τις ρίζες του φινόκιου, αφαιρούμε τυχόν σκληρά εξωτερικά φύλλα και με μαντολίνο το κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες.
Καθαρίζουμε τα δύο πορτοκάλια και με κοφτερό μαχαίρι τα κόβουμε σε φέτες λεπτές περίπου 0.5 εκατοστό πάχος.Στύβουμε το χυμό από το άλλο πορτοκαλί και το βάζουμε σε ένα βαζάκι για να φτιάξουμε τη σάλτσα για τη σαλάτα.Στο ίδιο βαζάκι θα προσθέσουμε το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι και θα αναδεύσουμε καλά. Σε μια σαλατιέρα βάζουμε τα φύλλα που θα επιλέξουμε και μεταφέρουμε από πάνω το κομμένο φινόκιο και τη μισή σάλτσα.
Προσθέτουμε τις φέτες πορτοκαλιού φροντίζοντας να τοποθετηθούν παντού μάσα στα υπόλοιπα λαχανικά.
Διακοσμούμε με τις φύτρες (αν τις έχουμε) και προσθέτουμε την υπόλοιπη σάλτσα.
Όπως είπα και στην αρχή εμείς συνοδεύσαμε τα θαλασσινά μας και ήπιαμε ένα Ελληνικό ασύρτικο.