Αυτή τη σαλάτα είχα την τύχη να τη δοκιμάσω στο σπίτι των παιδιών μαζί με υπέροχα θαλασσινά.
Ο γιος έφτιαξε τα θαλασσινά και η σύντροφός του τη σαλάτα.
Χρησιμοποιήθηκαν εκτός από το φινόκιο και διάφορες πρασινάδες κάποιες που ίσως δύσκολα θα βρούμε στην Ελλάδα αλλά δεν είναι δεσμευτικό.
Θα δώσω εναλλακτικές προτάσεις.
Δοκιμάστε την!

Σαλάτα με φινόκιο και πορτοκάλια
Συστατικά
- 2 ρίζες φινόκιο
- τρυφερά φύλλα από διάφορες πρασινάδες, σπανάκι, ρόκα, μουστάρδα ,παντζάρι, watercres
- 3 πορτοκάλια σαγκουίνια
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα πικάντικη
- 30 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- επιπλέον φύτρες λαχανικών για διακόσμηση
Διαδικασία
- Πλένουμε και στραγγίζουμε πολύ καλά όλα τα φύλλα που θα χρησιμοποιήσουμε.
- Πλένουμε τις ρίζες του φινόκιου, αφαιρούμε τυχόν σκληρά εξωτερικά φύλλα και με μαντολίνο το κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες.
- Καθαρίζουμε τα δύο πορτοκάλια και με κοφτερό μαχαίρι τα κόβουμε σε φέτες λεπτές περίπου 0.5 εκατοστό πάχος.Στύβουμε το χυμό από το άλλο πορτοκαλί και το βάζουμε σε ένα βαζάκι για να φτιάξουμε τη σάλτσα για τη σαλάτα.Στο ίδιο βαζάκι θα προσθέσουμε το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι και θα αναδεύσουμε καλά.
- Σε μια σαλατιέρα βάζουμε τα φύλλα που θα επιλέξουμε και μεταφέρουμε από πάνω το κομμένο φινόκιο και τη μισή σάλτσα.
- Προσθέτουμε τις φέτες πορτοκαλιού φροντίζοντας να τοποθετηθούν παντού μάσα στα υπόλοιπα λαχανικά.
- Διακοσμούμε με τις φύτρες (αν τις έχουμε) και προσθέτουμε την υπόλοιπη σάλτσα.
- Όπως είπα και στην αρχή εμείς συνοδεύσαμε τα θαλασσινά μας και ήπιαμε ένα Ελληνικό ασύρτικο.
Σημειώσεις
Το ποια φύλλα θα χρησιμοποιήστε είναι θέμα επιλογής σας , ανάλογα με τι μπορείτε να βρείτε στις αγορές.
Σε εμάς είχε επικρατήσει το watercres, δεν νομίζω ότι είναι εύκολο να το βρει κάποιος στην Ελλάδα.
Αντί για σαγκουίνια μπορούμε να βάλουμε κάποιο άλλο πορτοκάλι ή γκρέιπ φρούτ.