Βράζουμε τα κάστανα και τα καθαρίζουμε. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε τα έτοιμα που πωλούνται στα Σούπερ Μάρκετ.
Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το κουνουπίδι κομμένο σε μπουκετάκια και το σκόρδο. Γυρίζουμε για 1-2 λεπτά και προσθέτουμε το θυμάρι το ζωμό και βράζουμε σε μέτρια ένταση για 15 λεπτά να μαλακώσει το κουνουπίδι.
Προσθέτουμε το γάλα και τα κάστανα και βράζουμε για 5 λεπτά.
Αφαιρούμε από την εστία και λιώνουμε με ραβδομπλέντερ ή με επεξεργαστή τροφίμων. Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
Σερβίρουμε με λίγο επιπλέον πιπέρι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και κρουτόν (προαιρετικό)Επειδή είχα φούρνο αναμμένο κράτησα λίγα μπουκετάκια κουνουπιδιού που τα έψησα με λίγο αλάτι και ελαιόλαδο στο γκριλ για 4-5 λεπτά και με αυτά στόλισα τη σούπα μου.