Συνεχίζοντας τις δοκιμές με τις σούπες αυτή την εβδομάδα είπα να κάνω μια με κάστανα, μου είχαν περισσέψει κάποια από άλλο φαγητό και είπα να δοκιμάσω.
Στη λαϊκή είδα σε ένα πάγκο παραγωγού από την Εύβοια ένα κίτρινο κουνουπίδι. Στην ερώτηση μου σε τι διαφέρει από τα άλλα μου είπε ότι είναι πιο γλυκό. Αγόρασα ένα μικρό, χάριν πειραματισμών και όταν άρχισα να σκέφτομαι τι άλλο θα μπορούσα να προσθέσω στη σούπα επέλεξα να είναι αυτό.
Έχω φτιάξει παλιότερα με κουνουπίδι και γλυκοπατάτα, οπότε γιατί όχι τώρα και με κάστανα.
Είναι μια σούπα που μπορεί να μας ζεστάνει το μέσα μας αλλά και να σταθεί σε ένα γιορτινό τραπέζι ως αρχικό πιάτο.
Αν θέλετε τη νηστίσιμη της εκδοχή αντικαταστήστε το γάλα με ένα γάλα βρώμης.
Σούπα με κουνουπίδι και κάστανα
2 άτομα
Συστατικά
- 1 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε καρέ
- 1 σκελίδα σκόρδου
- 1 κουτ. γλυκού θυμάρι
- 250 γρ κουνουπίδι βάρος καθαρισμένου
- 250 ml ζωμό λαχανικών
- 150 ml γάλα
- 200 γρ κάστανα βρασμένα βάρος καθαρισμένων
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για το σερβίρισμα
Οδηγίες
- Βράζουμε τα κάστανα και τα καθαρίζουμε. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε τα έτοιμα που πωλούνται στα Σούπερ Μάρκετ.
- Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το κουνουπίδι κομμένο σε μπουκετάκια και το σκόρδο. Γυρίζουμε για 1-2 λεπτά και προσθέτουμε το θυμάρι το ζωμό και βράζουμε σε μέτρια ένταση για 15 λεπτά να μαλακώσει το κουνουπίδι.
- Προσθέτουμε το γάλα και τα κάστανα και βράζουμε για 5 λεπτά.
- Αφαιρούμε από την εστία και λιώνουμε με ραβδομπλέντερ ή με επεξεργαστή τροφίμων. Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
- Σερβίρουμε με λίγο επιπλέον πιπέρι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και κρουτόν (προαιρετικό)Επειδή είχα φούρνο αναμμένο κράτησα λίγα μπουκετάκια κουνουπιδιού που τα έψησα με λίγο αλάτι και ελαιόλαδο στο γκριλ για 4-5 λεπτά και με αυτά στόλισα τη σούπα μου.