Επιστροφή

Στρούντελ με μήλα

Συστατικά
  

  • 3 μήλα 450 γρ ακαθάριστα
  • 75 γρ καστανή ζάχαρη
  • 50 γρ καρύδια χοντροκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας σταφίδες
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • 3 μπισκότα πτι μπερ τριμμένα
  • 1 λεμόνι χυμό και ξύσμα
  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 1 κρόκο αυγού για το άλειμμα
  • ζάχαρη για την επιφάνεια
  • ζάχαρη άχνη ή κάποια κρέμα για το σερβίρισμα

Διαδικασία
 

  • Μουλιάζουμε τις σταφίδες σε λίγο κονιάκ ή σε κάποιο λικέρ
    Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε μικρούς κύβους
  • Σε ένα μπολ ανάδευσης βάζουμε τα μήλα μαζί με όλα τα άλλα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε καλά.
  • Μοιράζουμε τη γέμιση στο κέντρο του φύλλου κατά μήκος και χαράζουμε τη ζύμη εκατέρωθεν σε απόσταση 3 εκατοστών.
  • Διπλώνουμε κάθε κομμένο κομμάτι της σφολιάτας εναλλάξ φροντίζοντας να καλυφθεί η γέμιση αλλά να μένει μικρό κενό προς διευκόλυνση του ψησίματος.
    Αλείφουμε με τον κρόκο τους αυγού και πασπαλίζουμε με ζάχαρη.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 30 λεπτά. Αν χρειαστεί σκεπάζουμε τα τελευταία λεπτά να μην πάρει σκούρο χρώμα.
  • Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσει λίγο και μεταφέρουμε σε πιατέλα.
  • Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη ή με μια μεγάλη κουταλιά κρέμα σαντιγί ή μια μπάλα παγωτού.

Σημειώσεις

Αντί για σταφίδες μπορούμε να βάλουμε ψιλοκομμένους  μουλιασμένους χουρμάδες.
Αντί των μπισκότων μπορούμε να βάλουμε φρυγανιά ή κορν φλάουρ.
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το φύλλο σφολιάτας με φύλλα κρούστας κατάλληλο για γλυκά. Θα χρειαστούμε 4-5 φύλλα σε  στρώσεις  τα οποία θα αλείφουμε με βούτυρο θα τυλίξουμε και θα χαράξουμε σε μερικά σημεία πριν το ψήσιμο. 
Υπάρχει και η εναλλακτική τους σπιτικού φύλλου με αλεύρι, νερό, αυγά, διάφορα μπαχαρικά και ελαιόλαδο ή βούτυρο. 
Οι επιλογές δικές σας.