share

Στρούντελ με μήλα

από
Στρούντελ με μήλα

Το στρούντελ (strudel) είναι ένα επιδόρπιο Γερμανικής και Αυστριακής προέλευσης με βάση χειροποίητο φύλλο ή σφολιάτα και γέμιση τυλιγμένη στο φύλλο.

Η πιο διαδεδομένη γέμιση είναι αυτή με μήλα, καρύδια, σταφίδες και κανέλα. Σερβίρεται με ζάχαρη άχνη ή κάποια κρέμα.

Θα το συναντήσουμε στα προτεινόμενα Χριστουγεννιάτικα γλυκά

Πέρσι είχα την τύχη να παρακολουθήσω ένα μάθημα με Χριστουγεννιάτικα γλυκά στο οποίο συμπεριλαμβανόταν και το στρούντελ.

Μέσα στην κατάψυξη υπήρχε ένα φύλλο σφολιάτας και κάποια μήλα στη φρουτιέρα. Αποφάσισα να φτιάξω ένα στρούντελ για τη γιορτή του νεαρού φοιτητή που έχω την τύχη να μοιράζομαι μαζί του κάποια γεύματα.

Έχω φτιάξει παλιότερα ένα με βύσσινα και ένα με αχλάδια. Τότε είχα χρησιμοποιήσει φύλλο κρούστας, τώρα δοκίμασα με την υπάρχουσα σφολιάτα και με την εμπειρία εκείνων ως προς την εκτέλεση. Σύντομα θα προμηθευτώ κάποια καλύτερη και θα το επαναλάβω εμπλουτίζοντας τη γέμιση και με άλλους ξηρούς καρπούς.

Και εκεί που ετοίμαζα τις μουντές μου φωτογραφίες (ο καιρός ήταν τόσο μουντός) έπεσα πάνω στο αρχείο του 2013 σε ένα άλλο στρούντελ μήλου με φύλλο που είχα ανοίξει εγώ, Κύριος είδε που είναι η συνταγή του, γίνεται κι αυτό σε τούτο το “σπίτι”.

Στρούντελ με μήλα

Συστατικά
  

  • 3 μήλα 450 γρ ακαθάριστα
  • 75 γρ καστανή ζάχαρη
  • 50 γρ καρύδια χοντροκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας σταφίδες
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • 3 μπισκότα πτι μπερ τριμμένα
  • 1 λεμόνι χυμό και ξύσμα
  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 1 κρόκο αυγού για το άλειμμα
  • ζάχαρη για την επιφάνεια
  • ζάχαρη άχνη ή κάποια κρέμα για το σερβίρισμα

Διαδικασία
 

  • Μουλιάζουμε τις σταφίδες σε λίγο κονιάκ ή σε κάποιο λικέρ
    Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε μικρούς κύβους
  • Σε ένα μπολ ανάδευσης βάζουμε τα μήλα μαζί με όλα τα άλλα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε καλά.
  • Μοιράζουμε τη γέμιση στο κέντρο του φύλλου κατά μήκος και χαράζουμε τη ζύμη εκατέρωθεν σε απόσταση 3 εκατοστών.
  • Διπλώνουμε κάθε κομμένο κομμάτι της σφολιάτας εναλλάξ φροντίζοντας να καλυφθεί η γέμιση αλλά να μένει μικρό κενό προς διευκόλυνση του ψησίματος.
    Αλείφουμε με τον κρόκο τους αυγού και πασπαλίζουμε με ζάχαρη.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 30 λεπτά. Αν χρειαστεί σκεπάζουμε τα τελευταία λεπτά να μην πάρει σκούρο χρώμα.
  • Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσει λίγο και μεταφέρουμε σε πιατέλα.
  • Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη ή με μια μεγάλη κουταλιά κρέμα σαντιγί ή μια μπάλα παγωτού.

Σημειώσεις

Αντί για σταφίδες μπορούμε να βάλουμε ψιλοκομμένους  μουλιασμένους χουρμάδες.
Αντί των μπισκότων μπορούμε να βάλουμε φρυγανιά ή κορν φλάουρ.
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το φύλλο σφολιάτας με φύλλα κρούστας κατάλληλο για γλυκά. Θα χρειαστούμε 4-5 φύλλα σε  στρώσεις  τα οποία θα αλείφουμε με βούτυρο θα τυλίξουμε και θα χαράξουμε σε μερικά σημεία πριν το ψήσιμο. 
Υπάρχει και η εναλλακτική τους σπιτικού φύλλου με αλεύρι, νερό, αυγά, διάφορα μπαχαρικά και ελαιόλαδο ή βούτυρο. 
Οι επιλογές δικές σας.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode