Διαλέγουμε σύκα γερά και λεπτόφλουδα. Τα πλένουμε καλά και τα σκουπίζουμε με μια πετσέτα ή χαρτί κουζίνας να στεγνώσουν καλά. Λιώνουμε κουβερτούρα μέσα σε μπασίνα ή μπολ πάνω από μπεν μαρί, ή σε φούρνο μικροκυμάτων προσέχοντας να μην πέσει νερό στη σοκολάτα. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης καλά. Κόβουμε ένα μικρό μέρος από τη βάση του σύκου και με προσοχή βάζουμε μια μικρή ποσότητα κοπανιστής, φροντίζοντας να μπει μέσα στο σύκο.
Πιάνουμε το σύκο από το κοτσανάκι του και το βουτάμε στη σοκολάτα, φροντίζοντας να καλυφθεί το μισό ή και περισσότερο.
Μεταφέρουμε σε πιάτο στρωμένο με λαδόκολλα. Τρίβουμε τα φιστίκια και πασπαλίζουμε αμέσως.
Αφήνουμε να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα και μεταφέρουμε σε πιατέλα - πιάτο ότι θέλουμε ανάλογα με την ποσότητα και προσθέτουμε επιπλέον φιστίκια.
Βάζουμε στο ψυγείο και απολαμβάνουμε παγωμένα.