Επιστροφή

Χοιρινοί χοντροκομένοι κεφτέδες με πράσο και αυγόξυδο

12 κεφτεδάκια

Συστατικά
  

  • 500 γρ χοιρινό κρέας από μπούτι με λίγο λίπος
  • 2 μικρά πράσα ψιλοκομμένα
  • 1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
  • 1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 4 κουτ. σούπας αλεύρι μαλακό και λίγο για το αλεύρωμα
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1/2 κουτ. γλυκού Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • πάπρικα καπνιστή ή πιπέρι καγιεν για το πασπάλισμα των κεφτέδων
  • 500 ml βραστό νερό ελαφρά αλατισμένο
  • 1 αυγό
  • 2 κουτ. σούπας ξύδι

Οδηγίες
 

  • Το σημαντικότερο βήμα είναι το κόψιμο του κρέατος, ένα βήμα που μπορείτε να το αναθέσετε στο χασάπη σας. Εγώ το μοίρασα, μου το έκοψε μέχρι ενός σταδίου ο χασάπης μου και συνέχισα εγώ μετά στο σπίτι. Τι κόρη χασάπη θα ήμουν!!
  • Κόβουμε σε πρώτη φάση σε πολύ μικρά κομματάκια. Στη συνέχεια με τη βοήθεια ενός μπαλτά κόβουμε πάνω σε επιφάνεια κοπής προς τη μια κατεύθυνση.
  • Συνεχίζουμε το κόψιμο στην αντίθετη κατεύθυνση έτσι που να έχουμε πολύ ψιλοκομμένα κομμάτια του κρέατος.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ ή μπασίνα βάζουμε το κομμένο κρέας με το ένα ψιλοκομμένο πράσο και τα: αλεύρι, ρίγανη, αλάτι πιπέρια. Με βρεγμένα χέρια ζυμώνουμε καλά το μείγμα για 5 λεπτά τουλάχιστον.
  • Πλάθουμε κεφτεδάκια, τα περνάμε από αλεύρι πλάθοντας τα και στη συνέχεια τα αλευρώνουμε ελαφρά.
  • Σε ένα πυρέξ ή ταψί αραδιάζουμε τα κεφτεδάκια και ανάμεσα τους σκορπάμε το δεύτερο ψιλοκομμένο πράσο. Πασπαλίζουμε κάθε κεφτεδάκι με την πάπρικα.
  • Προσθέτουμε το βραστό νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς κι αέρα στο πρώτο ράφι του φούρνου για 30 - 35 λεπτά.
  • Χτυπάμε το αυγό με το ξύδι και προσθέτουμε σιγά σιγά ζουμί από το φαγητό. Το μοιράζουμε στο ταψί μας κι αφήνουμε στο σβηστό πλέον φούρνο για 5 λεπτά να πήξει η σάλτσα.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε συνοδεύοντας με μια σαλάτα εποχής.

Σημειώσεις

Η πρόταση του βιβλίου λέει ότι το φαγητό πρέπει να μείνει 30 λεπτά πριν το σερβίρισμα.
Αν έχετε ταψί που σκεπάζει προτιμήστε το και ξεσκεπάστε τα τελευταία 10 λεπτά.
Εγώ το σκέπασα με αλουμινόχαρτο.
Εμείς το συνοδεύσαμε με μια σαλάτα μαρούλι, θα μπορούσε επιπλέον να συνοδευτεί με ένα πιλάφι ή πατάτες τηγανητές  για περισσότερες μερίδες.
Το ιδιαίτερο σε αυτό το πιάτο είναι η μορφή του κρέατος όπως προστίθεται. Σκέφτομαι να το καθιερώσω σε κεφτεδάκια αλλά και σε ντολμάδες.
Επίσης η σάλτσα του αυγόξυδου δίνει μια ιδιαίτερη νοστιμιά.