Καθαρίζουμε το χταπόδι και το βάζουμε σε νερό που βράζει για 15 λεπτά.
Το στραγγίζουμε και το κόβουμε σε κομμάτια.
Σε μια πλατιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 5-10 λεπτά. Προσθέτουμε τα σκόρδα και το χταπόδι συνεχίζοντας το σοτάρισμα.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες. Τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τη ρίγανη και τη δάφνη.
Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να τα σκεπάζει.
Σιγοβράζουμε μέχρι να ψηθούν καλά οι πατάτες και να μελώσει η σάλτσα. Στο διάστημα αυτό δεν ανακατεύουμε με κουτάλα, παρά μόνο κουνάμε την κατσαρόλα.
Αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε λίγα λεπτά πριν σερβίρουμε.