Επιστροφή

Μια άλλη κέτσαπ

Συστατικά
  

  • 1 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε καρεδάκια
  • 2 κλωνάρια σέλερι κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση
  • 4-5 μπαχάρια
  • 5-6 ολόκληρα πιπέρια
  • 1 κιλό ντομάτες πομοντόρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 100 ml ξύδι
  • 2 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε τις ντομάτες τις ξεφλουδίζουμε, αφαιρούμε τα πολλά σπόρια και τις κόβουμε στη μέση.
  • Ετοιμάζουμε το κρεμμύδι και τα σκόρδα. Πλένουμε το σέλερι και αφού αφαιρέσουμε τις εξωτερικές ίνες το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
  • Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σέλερι για 5-6 λεπτά, προσθέτουμε το αλάτι και τα σκόρδα, συνεχίζοντας το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά.
  • Σε μια γάζα τοποθετούμε τα μπαχαρικά, για να μπορούμε να τα αφαιρέσουμε όταν χρειαστεί και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  • Βράζουμε για 30 έως 40 λεπτά σε μέτρια ένταση, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά.
  • Αφαιρούμε τα μπαχαρικά και το φύλλο δάφνης και πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ ή σε επεξεργαστή τροφίμων.
  • Στη συνέχεια το περνάμε λίγο λίγο το μείγμα από σινουά ή από πυκνή σήτα πάνω από μεγάλο μπολ.
  • Το μεταφέρουμε σε καθαρή κατσαρόλα και βράζουμε για 7-10 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  • Μεταφέρουμε σε καθαρά αποστειρωμένα μπουκάλια ή βάζα και κλείνουμε καλά.
  • Όταν κρυώσει συντηρούμε στο ψυγείο επειδή δεν έχει πολύ ζάχαρη η οποία δρα ως συντηρητικό και όταν την ανοίξουμε θα πρέπει να καταναλωθεί σε σχετικά μικρό χρόνο δηλαδή 1-2 εβδομάδων.