Κάθε χρόνο, εδώ και πολλά χρόνια φτιάχνω τη δική μου σπιτική κέτσαπ η οποία έχει αγαπηθεί από πολλούς φίλους που τη δοκίμασαν από εμένα ή την έχουν φτιάξει ακολουθώντας τα βήματα της συνταγής. Τους ευχαριστώ πάρα πολύ για την εμπιστοσύνη.
Αυτή την κέτσαπ φτιάχνει και η κόρη στο Λονδίνο σχεδόν κάθε χρόνο πλέον. Πριν δυο μήνες ανακάλυψε μια άλλη συνταγή, κυκλοφορούν άλλωστε πάρα πολλές σε βιβλία και στο διαδίκτυο. Μου την έστειλε με την προτροπή να τη δοκιμάσω και εγώ άλλο που δεν ήθελα. Τώρα που είχα αγοράσει ντομάτες κατάλληλες τη δοκίμασα και ανυπομονώ να τη δοκιμάσει κάποιος για να μου πει τη γνώμη του.
Έφτιαξα λίγη χάριν των πειραματισμών.
Αν και εσείς θέλετε μπορείτε να πειραματιστείτε για ένα λίγο διαφορετικό αποτέλεσμα, το μόνο που μπορώ να δώσω προς το παρόν ότι είναι πολύ εύκολη η διαδικασία, ότι κατά τη διάρκεια της παρασκευής της μοσχοβολούσε η κουζίνα και ότι περιέχει ελάχιστη ζάχαρη.
Μια άλλη κέτσαπ
Συστατικά
- 1 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε καρεδάκια
- 2 κλωνάρια σέλερι κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 1 κουτ. γλυκού αλάτι
- 2 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση
- 4-5 μπαχάρια
- 5-6 ολόκληρα πιπέρια
- 1 κιλό ντομάτες πομοντόρι
- 1 φύλλο δάφνης
- 100 ml ξύδι
- 2 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
Οδηγίες
- Πλένουμε τις ντομάτες τις ξεφλουδίζουμε, αφαιρούμε τα πολλά σπόρια και τις κόβουμε στη μέση.
- Ετοιμάζουμε το κρεμμύδι και τα σκόρδα. Πλένουμε το σέλερι και αφού αφαιρέσουμε τις εξωτερικές ίνες το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
- Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σέλερι για 5-6 λεπτά, προσθέτουμε το αλάτι και τα σκόρδα, συνεχίζοντας το σοτάρισμα για άλλα 2 λεπτά.
- Σε μια γάζα τοποθετούμε τα μπαχαρικά, για να μπορούμε να τα αφαιρέσουμε όταν χρειαστεί και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά.
- Βράζουμε για 30 έως 40 λεπτά σε μέτρια ένταση, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά.
- Αφαιρούμε τα μπαχαρικά και το φύλλο δάφνης και πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ ή σε επεξεργαστή τροφίμων.
- Στη συνέχεια το περνάμε λίγο λίγο το μείγμα από σινουά ή από πυκνή σήτα πάνω από μεγάλο μπολ.
- Το μεταφέρουμε σε καθαρή κατσαρόλα και βράζουμε για 7-10 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Μεταφέρουμε σε καθαρά αποστειρωμένα μπουκάλια ή βάζα και κλείνουμε καλά.
- Όταν κρυώσει συντηρούμε στο ψυγείο επειδή δεν έχει πολύ ζάχαρη η οποία δρα ως συντηρητικό και όταν την ανοίξουμε θα πρέπει να καταναλωθεί σε σχετικά μικρό χρόνο δηλαδή 1-2 εβδομάδων.