Επιστροφή

Σαλάτα με φρέσκα σύκα και χαλούμι

Συστατικά
  

Για τη σαλάτα

  • 4 - 5 φρέσκα σύκα καθαρισμένα και κομμένα στα τέσσερα
  • 3-4 φύλλα από σαλάτα λόλα πλυμένα και κομμένα με το χέρι
  • 1 μικρό αγγούρι κομμένο σε μεγάλους κύβους
  • λίγα αμπελοφάσουλα ή άλλα φασολάκια βρασμένα
  • 100 γρ χαλούμι κομμένο σε φέτες
  • κολοκυθόσπορους

Για τη βινεγκρέτ

  • 1/2 κουτ. γλυκού μουστάρδα
  • 1-2 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας πετιμέζι σύκου ή πετιμέζι σταφυλιού
  • 1 λεμόνι μικρό συν το ξύσμα από το μισό
  • αλάτι

Οδηγίες
 

  • Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά.
  • Σε ένα μικρό βαζάκι βάζουμε όλα τα υλικά για τη βινεγκρέτ ανακινούμε καλά και αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε μικρό τηγάνι καβουρντίζουμε τους σπόρους και τους μεταφέρουμε σε ένα μικρό πιατάκι.
  • Στο ίδιο τηγάνι ψήνουμε το χαλούμι για ένα λεπτό από κάθε πλευρά.
  • Σε ένα πιάτο ή σαλατιέρα βάζουμε τα φύλλα της σαλάτας, τα αμπελοφάσουλα, και τα κομμάτια από το αγγούρι.
  • Προσθέτουμε από πάνω το ψημένο χαλούμι και τα σύκα. Σκορπάμε από πάνω τους σπόρους και περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ.
  • Εγώ συνόδευσα με αυτή τη σαλάτα, τα ψημένα φιλέτα κοτόπουλου.

Σημειώσεις

Για τους χειμωνιάτικους μήνες μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα φρέσκα σύκα  με αποξηραμένα αφού τα έχουμε μουλιάσει για λίγο σε κρασί ή ακόμη και σε νερό.