share

Σαλάτα με φρέσκα σύκα και χαλούμι

από
Σαλάτα με φρέσκα σύκα και χαλούμι

Όσο ακόμη βρίσκω και μαζεύω σύκα θα πειραματίζομαι με αυτά.

Τα σύκα συνδυάζονται πολύ καλά με τα τυριά τα έχω φτιάξει με φέτα αλλά και με κοπανιστή και παλιότερα πάλι σε σαλάτα με φέτα.

Αυτή τη φορά τα συνδύασα σε σαλάτα με ψητό χαλούμι αγγούρι και φύλλα σαλάτας λόλα.

Μια βινεγκρέτ με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, πετιμέζι σύκου, χυμό λεμονιού και μουστάρδα και λίγα καβουρντισμένα σπόρια της έδωσε μια εξαιρετική γεύση.

Δοκιμάστε τη, μπορεί να αποτελέσει ένα ελαφρύ γεύμα ή ένα συνοδευτικό ψητού κοτόπουλου ή κρέατος.

Οι ποσότητες των υλικών είναι προσαρμοσμένες για γεύμα για ένα άτομο, πολλαπλασιάστε για περισσότερα.

Σαλάτα με φρέσκα σύκα και χαλούμι

Συστατικά
  

Για τη σαλάτα

  • 4 - 5 φρέσκα σύκα καθαρισμένα και κομμένα στα τέσσερα
  • 3-4 φύλλα από σαλάτα λόλα πλυμένα και κομμένα με το χέρι
  • 1 μικρό αγγούρι κομμένο σε μεγάλους κύβους
  • λίγα αμπελοφάσουλα ή άλλα φασολάκια βρασμένα
  • 100 γρ χαλούμι κομμένο σε φέτες
  • κολοκυθόσπορους

Για τη βινεγκρέτ

  • 1/2 κουτ. γλυκού μουστάρδα
  • 1-2 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας πετιμέζι σύκου ή πετιμέζι σταφυλιού
  • 1 λεμόνι μικρό συν το ξύσμα από το μισό
  • αλάτι

Οδηγίες
 

  • Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά.
  • Σε ένα μικρό βαζάκι βάζουμε όλα τα υλικά για τη βινεγκρέτ ανακινούμε καλά και αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε μικρό τηγάνι καβουρντίζουμε τους σπόρους και τους μεταφέρουμε σε ένα μικρό πιατάκι.
  • Στο ίδιο τηγάνι ψήνουμε το χαλούμι για ένα λεπτό από κάθε πλευρά.
  • Σε ένα πιάτο ή σαλατιέρα βάζουμε τα φύλλα της σαλάτας, τα αμπελοφάσουλα, και τα κομμάτια από το αγγούρι.
  • Προσθέτουμε από πάνω το ψημένο χαλούμι και τα σύκα. Σκορπάμε από πάνω τους σπόρους και περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ.
  • Εγώ συνόδευσα με αυτή τη σαλάτα, τα ψημένα φιλέτα κοτόπουλου.

Σημειώσεις

Για τους χειμωνιάτικους μήνες μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα φρέσκα σύκα  με αποξηραμένα αφού τα έχουμε μουλιάσει για λίγο σε κρασί ή ακόμη και σε νερό.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode