Πλένουμε τα σύκα και τα χαράζουμε σταυρωτά. Σε κάθε σύκο βάζουμε μισό κουτ. γλυκού κοπανιστή και στάζουμε από πάνω μισό κουτ. γλυκού μέλι και μια δυο σταγόνες βαλσαμικό.
Τα τοποθετούμε σε ταψάκι και τρίβουμε από πάνω πιπέρι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 10-12 λεπτά ανάλογα την ωριμότητα του φρούτου.
Σερβίρουμε συνοδεύοντας με ένα ημίγλυκο κρασί ή ένα λικέρ.
Για τα γλυκά
Πλένουμε τα σύκα και τα χαράζουμε σταυρωτά. Σε κάθε σύκο βάζουμε μισό κουτ. γλυκού βούτυρο και στάζουμε από πάνω ένα κουτ. γλυκού μέλι.
Τα τοποθετούμε σε ταψάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 10-12 λεπτά ανάλογα την ωριμότητα του φρούτου.
Σε ένα πιάτο απλώνουμε στραγγιστό γιαούρτι και τοποθετούμε από πάνω τα ψημένα σύκα.
Προσθέτουμε ξύσμα πορτοκαλιού και τριμμένα φιστίκια Αιγίνης.
Σημειώσεις
Αντί της κοπανιστής μπορούμε να βάλουμε ένα στίλτον ή γκοργκοτζολα.