Τα σύκα τα είχα γεμίσει με κοπανιστή, πριν χρόνια, με πρόταση φίλου. Προχτές μου το θύμισε το Facebook και είπα να πειραματιστώ και πάλι μιας και υπήρχαν τα υλικά.
Αμέσως μετά είδα μια άλλη πρόταση γλυκιάς εκδοχής ψητών σύκων.
Ε ναι δοκιμάστηκαν και οι δυο εκδοχές και για λόγους αρχείου καταγράφηκαν.
Εδώ μπορείτε να δείτε και έναν παλιότερο συνδυασμό ψητών με φέτα.
Σημαντικό είναι να έχουμε σύκα με λεπτή φλούδα για να μπορέσουμε να τα φάμε με τη φλούδα.
Αν είναι χοντρόφλουδα δεν είναι κάτι που ενθουσιάζει στη γεύση και θα πρέπει να φάμε μόνο το εσωτερικό.
Τώρα που είναι ακόμη στην εποχή τους δοκιμάστε.
Σύκα ψητά γλυκά ή αρμυρά
Συστατικά
Για τα αρμυρά
- σύκα
- κοπανιστή
- μέλι
- παλαιωμένο βαλσαμικό
- φρεσκοτριμένο πιπέρι
Για τα γλυκά
- σύκα
- βούτυρο
- μέλι
- γιαούρτι στραγγιστό
- ξύσμα πορτοκαλιού
- φιστίκια Αιγίνης τριμμένα
Οδηγίες
Για τα αρμυρά
- Πλένουμε τα σύκα και τα χαράζουμε σταυρωτά. Σε κάθε σύκο βάζουμε μισό κουτ. γλυκού κοπανιστή και στάζουμε από πάνω μισό κουτ. γλυκού μέλι και μια δυο σταγόνες βαλσαμικό.
- Τα τοποθετούμε σε ταψάκι και τρίβουμε από πάνω πιπέρι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 10-12 λεπτά ανάλογα την ωριμότητα του φρούτου.
- Σερβίρουμε συνοδεύοντας με ένα ημίγλυκο κρασί ή ένα λικέρ.
Για τα γλυκά
- Πλένουμε τα σύκα και τα χαράζουμε σταυρωτά. Σε κάθε σύκο βάζουμε μισό κουτ. γλυκού βούτυρο και στάζουμε από πάνω ένα κουτ. γλυκού μέλι.
- Τα τοποθετούμε σε ταψάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 10-12 λεπτά ανάλογα την ωριμότητα του φρούτου.
- Σε ένα πιάτο απλώνουμε στραγγιστό γιαούρτι και τοποθετούμε από πάνω τα ψημένα σύκα.
- Προσθέτουμε ξύσμα πορτοκαλιού και τριμμένα φιστίκια Αιγίνης.
Σημειώσεις
Αντί της κοπανιστής μπορούμε να βάλουμε ένα στίλτον ή γκοργκοτζολα.