Επιστροφή

Λουκάνικα στο φούρνο με ρεβίθια και βανίλιες ή δαμάσκηνα

Συστατικά
  

  • 4 κομμάτια λουκάνικο κεφτέ
  • 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
  • 4-5 σκελίδες σκόρδου κομμένες εγκάρσια
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισσο
  • 1 κουτ. γλυκού μπαχαρικά (κανέλα πιπέρι γαρύφαλλου σπόρους μάραθου)
  • 1 κουτ. γλυκού αλεύρι μαλακό
  • 150 ml ζωμό λαχανικών ή νερό
  • 150 γρ βρασμένα ρεβίθια
  • 1 κουτ. σούπας ξύδι
  • 1-2 βανίλιες ή μεγάλα δαμάσκηνα

Οδηγίες
 

  • Σε ένα μικρό πυρέξ ή ταψί βάζουμε τα λουκάνικα με τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και τον αστεροειδή γλυκάνισο και τα υπόλοιπα μπαχαρικά. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και τοποθετούμε σκεπασμένο στο μεσαίο ράφι προθερμασμένου φούρνου στους 180 βαθμούς και αέρα για 20 λεπτά.
  • Βγάζουμε από το φούρνο, ξεσκεπάζουμε, πασπαλίζουμε με το αλεύρι και προσθέτουμε τα ρεβίθια, το ξύδι τις βανίλιες κομμένες σε μικρότερα κομμάτια και το ζωμό λαχανικών.
  • Βάζουμε πάλι στο φούρνο χωρίς να σκεπάσουμε και ψήνουμε για 18-20 λεπτά μέχρι να χυλώσει η σάλτσα.
  • Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε πέντε λεπτά και σερβίρουμε.
  • Συνοδεύουμε με προζυμένιο ψωμί και ένα ποτήρι κρασί.

Σημειώσεις

Μπορούμε αν θέλουμε και έχουμε να προσθέσουμε πέντε λεπτά πριν το βγάλουμε από το φούρνο να προσθέσουμε μερικά φύλλα από τρυφερό σπανάκι.
Όπως έγραψα και στην αρχή ήθελα να του προσθέσω μικρόσπερμα φασόλια αντί των ρεβιθιών αλλά δεν είχα.
Βράστε φασόλια ή ρεβίθια και αποθηκεύστε τα σε μικρά μπολ την κατάψυξη για εύκολη χρήση και για λόγους οικονομίας από εδώ και μπρος θα πρέπει να σκεφτόμαστε τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας.
Επίσης, κλείστε το φούρνο  λίγα λεπτά πριν την ολοκλήρωση του ψησίματος, η υπάρχουσα θερμοκρασία αρκεί για τουλάχιστον 10 λεπτά ψησίματος.