Επιλέγουμε ένα μεγάλο φλιτζάνι (κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων) ή δύο μικρότερα.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη βανίλια.ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε το αυγό και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε τη μισή σοκολάτα ανακατεύουμε και μεταφέρουμε το μείγμα σε λαδωμένο φλιτζάνι ή φλιτζάνια. Πασπαλίζουμε την υπόλοιπη σοκολάτα στην επιφάνεια.
Τοποθετούμε το φλιτζάνι στο κέντρο του φούρνου μικροκυμάτων και θέτουμε σε λειτουργία στην υψηλότερη διαβάθμιση για περίπου 2 λεπτά.
Αν Θέλουμε το αδειάζουμε από το φλιτζάνι.
Συνοδεύουμε το πρωινό μας ή το σερβίρουμε με μια μπάλα παγωτού ή με κρέμα σαντιγί.