Επιστροφή

Πετιμέζι σύκου

Συστατικά
  

  • Φλούδες από σύκα
  • πολύ ώριμα σύκα
  • 1 ξυλάκι κανέλα Κεϋλάνης

Οδηγίες
 

  • Χρησιμοποιούμε τις φλούδες από τα σύκα που έχουμε πλύνει καλά. Επίσης, μπορούμε να προσθέσουμε υπερώριμα σύκα αφού ελέγξουμε να μην έχουν ανεπιθύμητους επισκέπτες (δηλαδή ζωύφια) πλυμένα και αυτά καλά.
  • Τα τοποθετούμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα (ανάλογα και με την ποσότητα που έχουμε) και τα σκεπάζουμε με νερό λίγο πιο πάνω από την επιφάνεια τους.
  • Τοποθετούμε την κατσαρόλα στην εστία στην αρχή σε δυνατή ένταση και όταν αρχίζει να βράζει χαμηλώνουμε σε μέτρια. Βράζουμε για μια ώρα τουλάχιστον προσέχοντας να υπάρχει πάντα υγρό που να τα σκεπάζει.
  • Αφήνουμε να κρυώσει καλά (χρειάζονται μερικές ώρες)
  • Πάνω σε σουρωτήρι στρώνουμε μια μουσελίνα και στραγγίζουμε σε άλλη κατσαρόλα καλά το υγρό που έχει βγει. Στύβουμε τη μουσελίνα να πάρουμε όλο το υγρό.
  • Τοποθετούμε στην εστία σε δυνατή ένταση, προσθέτουμε το ξύλο κανέλας, ξαφρίζουμε καλά όταν αρχίσει να βράζει, (βοηθάει να πάρουμε όσο γίνεται διαυγές υλικό). Χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας προς το χαμηλό και αφήνουμε να βράζει σε σιγανή ένταση. Θα χρειαστεί αρκετή ώρα βρασίματος για να πάρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
  • Το πετιμέζι είναι έτοιμο όταν θα έχει τη μορφή ενός παχύρρευστου σιροπιού. Ο έλεγχος με θερμόμετρο έδειξε 98 βαθμούς.
  • Μεταφέρουμε σε αποστειρωμένο μπουκάλι. Η προσθήκη του μπορεί να είναι ίδια με αυτή του πετιμεζιού σταφυλιών, ή όπου προσθέτουμε μέλι.

Σημειώσεις

Μη βράσετε σε δυνατή ένταση το πετιμέζι, θα καούν τα σάκχαρα με αποτέλεσμα να πάρετε ένα υλικό που θα είναι πικρό.
Το χρώμα θα είναι ανάλογο με το χρώμα από τα σύκα. Το δικό μου βγήκε αρκετά σκούρο μιας και τα περισσότερα σύκα μου ήταν μαύρα.
Η ποσότητα που θα πάρετε είναι αρκετά λιγότερη σε σχέση με αυτό που ξεκινήσατε.
Εγώ είχα 2 λίτρα υγρό και το τελικό αποτέλεσμα είναι περίπου στα 250 ml.