Φέτος είχα την τύχη να βρεθώ μπροστά σε τρεις μεγάλες συκιές γεμάτες σύκα, τα οποία κανείς δε μάζευε.
Βέβαια, για εμένα ήταν λίγο δύσκολο να μαζέψω αυτά που ήταν πολύ ψηλά, αλλά με επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σε διαφορικές ημέρες, μπόρεσα να μαζέψω αρκετά από αυτά που ωρίμαζαν μέρα με τη μέρα και ήταν προσβάσιμα.
Γυρίζοντας στο σπίτι σκέφτηκα να χαρίσω λίγα σε φίλη μου συγκάτοικο και εκεί ήρθαν πληροφορίες ότι μπορείς να φτιάξεις πετιμέζι από σύκα.
Κάτι είχα ακούσει παλιότερα αλλά δεν είχα δώσει σημασία.
Ακούγοντας την πρόταση της φίλης μαζί με τις πληροφορίες που είχε και ψάχνοντας στο δίκτυο αποφάσισα να πειραματιστώ και δεν το μετάνιωσα.
Αν έχετε πρόσβαση σε συκιές μαζέψτε τα πιο ώριμα εκμεταλλεύτητε τις φλούδες αυτών που τρώτε ή φτιάχνετε μαρμελάδες και δοκιμάστε, η διαδικασία είναι τόσο απλή μόνο υπομονή χρειάζεται.
Ήδη το δοκίμασα με παγωτό και μου άρεσε πολύ, η επόμενη δοκιμή αύριο με βάφλες ή τηγανίτες.
Πετιμέζι σύκου
Συστατικά
- Φλούδες από σύκα
- πολύ ώριμα σύκα
- 1 ξυλάκι κανέλα Κεϋλάνης
Οδηγίες
- Χρησιμοποιούμε τις φλούδες από τα σύκα που έχουμε πλύνει καλά. Επίσης, μπορούμε να προσθέσουμε υπερώριμα σύκα αφού ελέγξουμε να μην έχουν ανεπιθύμητους επισκέπτες (δηλαδή ζωύφια) πλυμένα και αυτά καλά.
- Τα τοποθετούμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα (ανάλογα και με την ποσότητα που έχουμε) και τα σκεπάζουμε με νερό λίγο πιο πάνω από την επιφάνεια τους.
- Τοποθετούμε την κατσαρόλα στην εστία στην αρχή σε δυνατή ένταση και όταν αρχίζει να βράζει χαμηλώνουμε σε μέτρια. Βράζουμε για μια ώρα τουλάχιστον προσέχοντας να υπάρχει πάντα υγρό που να τα σκεπάζει.
- Αφήνουμε να κρυώσει καλά (χρειάζονται μερικές ώρες)
- Πάνω σε σουρωτήρι στρώνουμε μια μουσελίνα και στραγγίζουμε σε άλλη κατσαρόλα καλά το υγρό που έχει βγει. Στύβουμε τη μουσελίνα να πάρουμε όλο το υγρό.
- Τοποθετούμε στην εστία σε δυνατή ένταση, προσθέτουμε το ξύλο κανέλας, ξαφρίζουμε καλά όταν αρχίσει να βράζει, (βοηθάει να πάρουμε όσο γίνεται διαυγές υλικό). Χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας προς το χαμηλό και αφήνουμε να βράζει σε σιγανή ένταση. Θα χρειαστεί αρκετή ώρα βρασίματος για να πάρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
- Το πετιμέζι είναι έτοιμο όταν θα έχει τη μορφή ενός παχύρρευστου σιροπιού. Ο έλεγχος με θερμόμετρο έδειξε 98 βαθμούς.
- Μεταφέρουμε σε αποστειρωμένο μπουκάλι. Η προσθήκη του μπορεί να είναι ίδια με αυτή του πετιμεζιού σταφυλιών, ή όπου προσθέτουμε μέλι.