Επιστροφή

Ψωμάκια με γλυκοπατάτα

6 ψωμάκια

Συστατικά
  

  • 200 γρ γλυκοπατάτας
  • 320 γρ αλεύρι δυνατό
  • 5 γρ ξερή μαγιά
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 140 ml χλιαρό νερό
  • 1 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και λίγο για την επικάλυψη
  • σουσάμι για την επικάλυψη

Οδηγίες
 

  • Για το γρήγορο της διαδικασίας αλλά και λόγους οικονομίας "έψησα" τη γλυκοπατάτα στο φούρνο μικροκυμάτων. Μπορούμε να ψήσουμε τη γλυκοπατάτα στο φούρνο τυλιγμένη σε αλουμινόχαρτο μαζί με κάποιο άλλο φαγητό και να την έχουμε έτοιμη στο ψυγείο για όταν θα τη χρειαστούμε. Εγώ αφού την έπλυνα την τρύπησα με ένα πιρούνι σε 5- 6 σημεία την έβαλα σε ένα σακουλάκι τροφίμων καλά κλεισμένο. Την έβαλα στο φούρνο μικροκυμάτων στα 610W για 6 λεπτά. Αν η πατάτα είναι μεγαλύτερη ίσως χρειαστεί επιπλέον χρόνος.
  • Μόλις κρυώσει λίγο η πατάτα την ξεφλουδίζουμε και τη βάζουμε σε επεξεργαστή τροφίμων με πολύ λίγο νερό (βοηθητικά) μέχρι να λιώσει καλά.
  • Στον κάδο του μίξερ ή σε μπολ ανάδευσης κοσκινίζουμε το αλεύρι προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη μαγιά τον πολτό της πατάτας και το νερό. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα και αφήνουμε να σταθεί 10-15 λεπτά.
  • Στη συνέχεια ζυμώνουμε με το γάντζο του μίξερ ή με τα χέρια μας ανάλογα. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε στο μίξερ για 5 λεπτά μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και να μαζεύετε στο γάντζο. Το ζύμωμα στο χέρι ίσως χρειαστεί λίγο πιο πολύ χρόνο.
  • Σκεπάζουμε με σελοφάν και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Βγάζουμε τη ζύμη πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη χωρίζουμε σε 6 ίσα μέρη. (τα δικά μου ήταν 100γρ το καθένα). Πλάθουμε με απαλές κινήσεις μικρά μπαλάκια.
  • Αραδιάζουμε τα ψωμάκια σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος κρατώντας απόσταση μεταξύ τους. Με ένα πινέλο αλείφουμε προσεκτικά με ελαιόλαδο.
  • Σκεπάζουμε με λαδωμένο σελοφάν και αφήνουμε και πάλι να διπλασιαστούν σε όγκο περίπου μιάμιση ώρα. Πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο κάτω ράφι του φούρνου, για 15-17 λεπτά. Καλό είναι να βάλουμε ένα πυρίμαχο μπολ με νερό και παγάκια στον πάτο του φούρνου.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν.
  • Είναι πολύ καλά ζεστά αλλά και κρύα, Διατηρούνται καλά κλεισμένα σε σακουλάκια τροφίμων για δυο - τρεις ημέρες ή για περισσότερες στην κατάψυξη.