Και μετά τα πιτάκια που θα μπορούσαν να γίνουν με γλυκοπατάτες ήρθαν τα ψωμάκια.
Εδώ και δέκα μέρες έψαχνα ένα “αξιοπρεπές” ψωμάκι για να κάνω burger. Πήγα σε μακρινό φούρνο, ρώτησα φίλους και γνωστούς έψαξα όλο το δίκτυο, μα τελικά κανένα δε μου γέμισε το μάτι. Πάνω από 95% των έτοιμων είναι σε μορφή brioche και γλυκά. Επίσης, οι περισσότερες συνταγές περιέχουν από λίγη έως πολύ ζάχαρη και αρκετό βούτυρο. Κάτι δε μου ταίριαζε. Βρήκα μια συνταγή με προζύμι και ελαιόλαδο αλλά επειδή δεν προλάβαινα τους χρόνους την άφησα για νέους πειραματισμούς.
Και εκεί που ήμουν έτοιμη για αγορά κάποιου κι ας είναι ότι νάναι, θυμήθηκα αυτά που είχα φτιάξει μια άλλη φορά, αλλά και πάλι κάτι άλλο ζητούσα. Ανοίγω λοιπόν τα ξενόγλωσσα βιβλία μου με προτάσεις για ψωμιά και ζύμες και πέφτω πάνω σε ένα vegeterian burger και πρόταση για αυτό το ψωμάκι.
Ευτυχώς, υπήρχαν τα υλικά στο σπίτι, σε μικρότερες ποσότητες βέβαια από τις προτεινόμενες και έκανα τις προσαρμογές μου.
Το δοκίμασα σε ένα burger με μπιφτέκι προβατίνας.
Η επόμενη δοκιμή θα γίνει με αυτό το μπιφτέκι ρεβιθιού ή με αυτό με γλυκοπατάτες είναι και τα δυο εξαιρετικές προτάσεις για τις ημέρες της νηστείας.
Προσαρμογή από το βιβλίο “Good to Eat”
Ψωμάκια με γλυκοπατάτα
Συστατικά
- 200 γρ γλυκοπατάτας
- 320 γρ αλεύρι δυνατό
- 5 γρ ξερή μαγιά
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 140 ml χλιαρό νερό
- 1 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και λίγο για την επικάλυψη
- σουσάμι για την επικάλυψη
Οδηγίες
- Για το γρήγορο της διαδικασίας αλλά και λόγους οικονομίας "έψησα" τη γλυκοπατάτα στο φούρνο μικροκυμάτων. Μπορούμε να ψήσουμε τη γλυκοπατάτα στο φούρνο τυλιγμένη σε αλουμινόχαρτο μαζί με κάποιο άλλο φαγητό και να την έχουμε έτοιμη στο ψυγείο για όταν θα τη χρειαστούμε. Εγώ αφού την έπλυνα την τρύπησα με ένα πιρούνι σε 5- 6 σημεία την έβαλα σε ένα σακουλάκι τροφίμων καλά κλεισμένο. Την έβαλα στο φούρνο μικροκυμάτων στα 610W για 6 λεπτά. Αν η πατάτα είναι μεγαλύτερη ίσως χρειαστεί επιπλέον χρόνος.
- Μόλις κρυώσει λίγο η πατάτα την ξεφλουδίζουμε και τη βάζουμε σε επεξεργαστή τροφίμων με πολύ λίγο νερό (βοηθητικά) μέχρι να λιώσει καλά.
- Στον κάδο του μίξερ ή σε μπολ ανάδευσης κοσκινίζουμε το αλεύρι προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη μαγιά τον πολτό της πατάτας και το νερό. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα και αφήνουμε να σταθεί 10-15 λεπτά.
- Στη συνέχεια ζυμώνουμε με το γάντζο του μίξερ ή με τα χέρια μας ανάλογα. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε στο μίξερ για 5 λεπτά μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και να μαζεύετε στο γάντζο. Το ζύμωμα στο χέρι ίσως χρειαστεί λίγο πιο πολύ χρόνο.
- Σκεπάζουμε με σελοφάν και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Βγάζουμε τη ζύμη πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη χωρίζουμε σε 6 ίσα μέρη. (τα δικά μου ήταν 100γρ το καθένα). Πλάθουμε με απαλές κινήσεις μικρά μπαλάκια.
- Αραδιάζουμε τα ψωμάκια σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος κρατώντας απόσταση μεταξύ τους. Με ένα πινέλο αλείφουμε προσεκτικά με ελαιόλαδο.
- Σκεπάζουμε με λαδωμένο σελοφάν και αφήνουμε και πάλι να διπλασιαστούν σε όγκο περίπου μιάμιση ώρα. Πασπαλίζουμε με σουσάμι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο κάτω ράφι του φούρνου, για 15-17 λεπτά. Καλό είναι να βάλουμε ένα πυρίμαχο μπολ με νερό και παγάκια στον πάτο του φούρνου.
- Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν.
- Είναι πολύ καλά ζεστά αλλά και κρύα, Διατηρούνται καλά κλεισμένα σε σακουλάκια τροφίμων για δυο - τρεις ημέρες ή για περισσότερες στην κατάψυξη.