Επιστροφή

Τσιγαρίθρες

Συστατικά
  

  • πανσέτα χοιρινού με αρκετό λίπος
  • αλάτι
  • ξύδι

Οδηγίες
 

  • Ζητάμε από το χασάπη μας να κόψει το κρέας σε μικρά κομμάτια. (περίπου όσο ένα σπιρτόκουτο)
  • Το πλένουμε καλά, προσέχουμε να μην έχει τρίχες. Το τοποθετούμε σε ένα μπολ με νερό και ξύδι και αφήνουμε να μείνει μερικές ώρες. Σουρώνουμε και ξεπλένουμε μια φορά.
  • Τοποθετούμε τα κομμάτια σε κατσαρόλα και προσθέτουμε λίγο νερό, ίσα να ξεκινήσει ο βρασμός. Μόλις αρχίσει ο βρασμός ανακατεύουμε καλά και απορρίπτουμε το υγρό.
  • Αλατίζουμε και μόλις αρχίσει πάλι να βράζει μειώνουμε την ένταση της εστίας σε πολύ χαμηλό (από την κλίμακα 1-9 στο 2)
  • Ανακατεύουμε περιοδικά με ξύλινη κουτάλα προσέχοντας να μην κολλήσει στην κατσαρόλα. Αφαιρούμε με προσοχή όσο λίπος δημιουργείται και το μαζεύουμε σε ένα βάζο. Αυτό θα είναι η γλύνα.
  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία Η όλη διαδικασία θα κρατήσει περίπου δυο ώρες ίσως και περισσότερο ανάλογα με την ποσότητα του κρέατος.
  • Στο τέλος θα έχει λιώσει περίπου όλα το λίπος και θα έχουν μείνει τα κομμάτια ψαχνού ελαφρώς τσιγαρισμένα.
  • Οι τσιγαρίθρες είναι έτοιμες για τους πειραματισμούς μας.

Σημειώσεις

Σε άλλο χασάπη που είχα ζητήσει να μου δώσει κατάλληλο κρέας, μου πρότεινε ένα κομμάτι που δεν είχε σχεδόν καθόλου ψαχνό πάνω, οπότε το μόνο που θα έπαιρνα θα ήταν η γλύνα.
Η προετοιμασία με το ξύδι είναι δική μου προσθήκη.