Επιστροφή

Πατατοσαλάτα με καπνιστή πέστροφα και μήλο

Συστατικά
  

  • 300 γρ μικρές πατάτες
  • 1 ξινόμηλο
  • 80 γρ καπνιστή πέστροφα
  • 1 κουτ. σούπας κάπαρη
  • σχινόπρασο ή ψιλοκομμένα πράσινα φύλλα κρεμμυδιού
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
  • 1 κουτ. σούπας ξύδι βαλσαμικό
  • 2 κουτ, σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1/2 κουτ. γλυκού μέλι
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ραπανάκια λεπτοκομμένα
  • κρίταμο ή αντρακλα τουρσί

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες και τις βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να τις σκεπάζει. Φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού και χαμηλώνουμε λίγο την ένταση της εστίας. Βράζουμε για 10 έως 15 λεπτά ελέγχοντας με ένα σουβλάκι να τρυπιούνται οι πατάτες. Ο χρόνος βρασμού μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τις πατάτες. Προσοχή να μην παραβράσουν. Στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν για να τις καθαρίσουμε.
  • Καθαρίζουμε το μήλο και το κόβουμε σε μικρούς κύβους. Κόβουμε με τα χέρια μας ή με ψαλίδι την πέστροφα σε μικρά κομμάτια. Κόβουμε με ψαλίδια το σχινόπρασο ή φύλλα από φρέσκα κρεμμυδάκια. Κόβουμε λεπτές ροδέλες από ραπανάκια
  • Σε μικρό βάζο βάζουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι, το μέλι, τη μουστάρδα με λίγο αλάτι και πιπέρι. Κουνάμε καλά να ομογενοποιηθούν.
  • Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μικρούς κύβους. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε τα μήλα, τα κομμάτια της πέστροφας, το σχινόπρασο, την κάπαρη και το ντρέσινγκ. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να σταθεί λίγα λεπτά.
  • Σε ένα πιάτο τοποθετούμε ένα τσέρκι με διάμετρο 10 εκατοστά και γεμίζουμε με τη σαλάτα μας, πατάμε καλά με ένα κουτάλι να σταθούν τα υλικά και αφαιρούμε το τσέρκι. Διακοσμούμε με ραπανάκια, σχινόπρασο, κρίταμο ή αντράκλα και μερικές σταγόνες εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου.
  • Η ποσότητα των υλικών θα βγάλει δύο όμοια τσέρκια. Μπορούμε να στήσουμε όλη τη σαλάτα σε μεγαλύτερο τσέρκι ανάλογα με το πως θέλουμε να σερβίρουμε.
  • Εγώ συνόδευσα τις φακές σούπα που ήταν το κύριο μου γεύμα.

Σημειώσεις

Περισσότερες πατατοσαλάτες μπορείτε να δείτε εδώ