Οι ώρες του εγκλεισμού πλέον είναι πάρα πολλές, μαζί με το κρύο, το μόνο που μου έχει μείνει το χουχούλιασμα αγκαλιά με βιβλία, περιοδικά, σταυρόλεξα και σημειώσεις.
Τα περισσότερα βιβλία και περιοδικά, που ξεφυλλίζω (δε διαβάζω), είναι σχετικά με τη μαγειρική.
Κρατάω σημειώσεις με ότι μου κεντρίζει το ενδιαφέρον και επανέρχομαι σε άλλη φάση για μελέτη.
Η κόρη μου πέρσι μου είχε στείλει ένα βιβλίο με αναφορά μόνο στα ξύδια, στην ιστορία τους και πως μπορούμε να φτιάξουμε δικά μας. Στα περιεχόμενα του υπάρχουν και κάποιες απλές ιδέες για την προσθήκη τους σε συνταγές.
Η αλήθεια είναι ότι τόσο πολλά δεν ξέρω αν υπάρχουν στην Ελληνική αγορά και σίγουρα δεν τα έχω στο σπίτι, εκτός δυο τριών βασικών.
Διάλεξα αυτή την πατατοσαλάτα, χάριν απασχόλησης αλλά και για να συνοδεύσω σήμερα τις φακές μου.
Τα υλικά προσαρμόστηκαν σε ότι θα ήταν εύκολο να βρω ή υπήρχε στο σπίτι και φυσικά να με ενδιαφέρει η προσθήκη του.
Άλλαξα λοιπόν τον προτεινόμενο καπνιστό σολομό, με καπνιστή πέστροφα και επειδή δεν είχα ξύδι με μέλι πρόσθεσα ένα βαλσαμικό και μισή κουταλιά μέλι.
Είναι μια απλή αλλά ιδιαίτερη σαλάτα, μπορεί να αποτελέσεις από μόνη της ένα ελαφρύ γεύμα ΄ή να είναι ένα συνοδευτικό σε ένα πιάτο οσπρίων.
Προσαρμογή από το βιβλίο της ANGELA CLUTTON “THE VINEGAR CUPROARD”
Πατατοσαλάτα με καπνιστή πέστροφα και μήλο
Συστατικά
- 300 γρ μικρές πατάτες
- 1 ξινόμηλο
- 80 γρ καπνιστή πέστροφα
- 1 κουτ. σούπας κάπαρη
- σχινόπρασο ή ψιλοκομμένα πράσινα φύλλα κρεμμυδιού
- 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
- 1 κουτ. σούπας ξύδι βαλσαμικό
- 2 κουτ, σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1/2 κουτ. γλυκού μέλι
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ραπανάκια λεπτοκομμένα
- κρίταμο ή αντρακλα τουρσί
Οδηγίες
- Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες και τις βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό να τις σκεπάζει. Φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού και χαμηλώνουμε λίγο την ένταση της εστίας. Βράζουμε για 10 έως 15 λεπτά ελέγχοντας με ένα σουβλάκι να τρυπιούνται οι πατάτες. Ο χρόνος βρασμού μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τις πατάτες. Προσοχή να μην παραβράσουν. Στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν για να τις καθαρίσουμε.
- Καθαρίζουμε το μήλο και το κόβουμε σε μικρούς κύβους. Κόβουμε με τα χέρια μας ή με ψαλίδι την πέστροφα σε μικρά κομμάτια. Κόβουμε με ψαλίδια το σχινόπρασο ή φύλλα από φρέσκα κρεμμυδάκια. Κόβουμε λεπτές ροδέλες από ραπανάκια
- Σε μικρό βάζο βάζουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι, το μέλι, τη μουστάρδα με λίγο αλάτι και πιπέρι. Κουνάμε καλά να ομογενοποιηθούν.
- Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μικρούς κύβους. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε τα μήλα, τα κομμάτια της πέστροφας, το σχινόπρασο, την κάπαρη και το ντρέσινγκ. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να σταθεί λίγα λεπτά.
- Σε ένα πιάτο τοποθετούμε ένα τσέρκι με διάμετρο 10 εκατοστά και γεμίζουμε με τη σαλάτα μας, πατάμε καλά με ένα κουτάλι να σταθούν τα υλικά και αφαιρούμε το τσέρκι. Διακοσμούμε με ραπανάκια, σχινόπρασο, κρίταμο ή αντράκλα και μερικές σταγόνες εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου.
- Η ποσότητα των υλικών θα βγάλει δύο όμοια τσέρκια. Μπορούμε να στήσουμε όλη τη σαλάτα σε μεγαλύτερο τσέρκι ανάλογα με το πως θέλουμε να σερβίρουμε.
- Εγώ συνόδευσα τις φακές σούπα που ήταν το κύριο μου γεύμα.