Επιστροφή

Κετέ με χορόζι - Βασιλόπιτα Καππαδοκίας

Συστατικά
  

Για τον κετέ

  • 250 γρ αλεύρι μαλακό
  • 250 γρ αλεύρι σκληρό
  • 125 γρ αιγοπρόβειο βούτυρο λιωμένο
  • 7 γρ ξηρή μαγιά
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 200 ml γάλα χλιαρό
  • 100 ml νερό χλιαρό

Για το χορόζι

  • 125 γρ αλεύρι μαλακό
  • 125 γρ αιγοπρόβειο βούτυρο
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού κοπανισμένο μαχλέπι

Για την επικάλυψη

  • 1 κουτ. γλυκού γιαούρτι
  • 1 κρόκο αυγού
  • σουσάμι και μαυροσούσαμο

Οδηγίες
 

  • Σε κάδο του μίξερ ή μπολ ανάδευσης κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι.
  • Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε τη μαγιά με μια κουταλιά αλεύρι και λίγο από το γάλα, ανακατεύουμε και αφήνουμε να μείνει 10-15 λεπτά. Το αδειάζουμε στο μείγμα αλεύρων και προσθέτουμε το μισό βούτυρο και το μισό γάλα. Ζυμώνουμε με το γάντζο του μίξερ ή με τα χέρια μας προσθέτοντας σιγά σιγά το υπόλοιπο βούτυρο και το υπόλοιπο γάλα και το νερό. Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ζύμη λεία και ελαστική.
  • Σκεπάζουμε με σελοφάν ή μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Στο διάστημα αυτό φτιάχνουμε το χορόζι. Σε τηγάνι ή μικρή κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και μόλις ζεσταθεί καλά προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να ψηθεί χωρίς να πάρει χρώμα.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το μαχλέπι ανακατεύουμε καλά, αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
  • Ντύνουμε με χαρτί ψησίματος μια φόρμα ή ένα ταψί με διάμετρο 24 εκατοστά.
  • Μοιράζουμε τη ζύμη σε δυο ίσα μέρη και στρώνουμε το ένα στη φόρμα μας, απλώνοντας το καλά. Κρύβουμε το νόμισμα στη ζύμη, τυλιγμένο με αλουμινόχαρτο.
  • Μεταφέρουμε από πάνω το χλιαρό χορόζι ομοιόμορφα.
  • Απλώνουμε σε επιφάνεια εργασίας το άλλο κομμάτι της ζύμης με διάμετρο ίση με αυτή της φόρμας.
  • Το τοποθετούμε από πάνω, πατώντας το τις παλάμες μας να απλωθεί και ενωθεί με το κάτω κομμάτι. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Διακοσμούμε με δυο πιρούνια. Χτυπάμε τον κρόκο με το γιαούρτι και το απλώνουμε με πινέλο στην επιφάνεια. Σκορπάμε τα σουσάμια στην επιφάνεια.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς και αέρα για 50 λεπτά. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο τα πρώτα 40 λεπτά.
  • Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να σταθεί λίγο πάνω σε σχάρα και μεταφέρουμε σε πιατέλα.
  • Μπορούμε να την τυλίξουμε σε σελοφάν, αφού κρυώσει καλά, μέχρι την ημέρα που θα την κόψουμε.

Σημειώσεις

Η διακόσμηση μπορεί να είναι όποια αρέσει σε εσάς.
Καλό είναι να χρησιμοποιήσετε ένα καλό βούτυρο αιγοπρόβειο ή ένα καλό αγελαδινό.
Εδώ μπορείτε να δείτε περισσότερες βασιλόπιτες.