Απόσπασμα από το βιβλίο ” Χερσέ, βασιλόπιτες και άλλα “
Την τελευταία εβδομάδα αυτής της πολύπαθης χρονιάς και εν μέσω πάλι αυτόβουλης καραντίνας, οι καναπέδες και τα τραπέζια έχουν γεμίσει από βιβλία μέσα από τα οποία αναζητώ έθιμα και συνήθειες των ημερών και όχι μόνο.
Βασιλόπιτα φτιάχνω πάντα για το καλό του σπιτιού και για να μαζευτεί η οικογένεια στο διαδικτυακό κόψιμο, σημεία των καιρών και όχι μόνο.
Διαβάζοντας ξανά το βιβλίο, από το οποίο παραθέτω το απόσπασμα πιο πάνω μου έκανε μεγάλη εντύπωση αυτή η περιγραφή του “γκετέ” και οι αναζητήσεις συνεχίστηκαν.
Και μέσα στο ψάξιμο έπεσα σε αναφορά της αειμνήστου Εύης Βουτσινά, στο ημερολόγιο 2004 “ΑΣΤΕΩΝ ΓΕΥΣΕΙΣ” με τον τίτλο Κετέ και χορόζι, Βασιλόπιτα Καππαδοκίας.
Αποφάσισα να φτιάξω λοιπόν αυτή την πρόταση προσαρμόζοντας τα υλικά για μια μικρή Βασιλόπιτα έτσι για το καλό.
Στις αναφορές του βιβλίου υπάρχουν πολλές τεχνικές ίσως διαφορετικές για τον “γκετέ” αλλά όσο και αν έψαξα στο διαδίκτυο περισσότερες πληροφορίες δεν άντλησα. Είχα σκοπό να πάω στην Εθνική βιβλιοθήκη για μια έρευνα για το συγκεκριμένο θέμα αλλά και άλλα έθιμα και συνταγές της εποχής αλλά οι συνθήκες για μια ακόμη φορά ήταν απαγορευτικές.
Ας ελπίσουμε ο νέος χρόνος να είναι καλύτερος από κάθε άποψη, να μετρηθούμε και να μη λείπει κανείς και όλα τα υπόλοιπα θα τα βρούμε.
Αν θέλετε και εσείς μια διαφορετική βασιλόπιτα πειραματιστείτε δεν είναι δύσκολη η τεχνική της.
Κετέ με χορόζι - Βασιλόπιτα Καππαδοκίας
Συστατικά
Για τον κετέ
- 250 γρ αλεύρι μαλακό
- 250 γρ αλεύρι σκληρό
- 125 γρ αιγοπρόβειο βούτυρο λιωμένο
- 7 γρ ξηρή μαγιά
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 200 ml γάλα χλιαρό
- 100 ml νερό χλιαρό
Για το χορόζι
- 125 γρ αλεύρι μαλακό
- 125 γρ αιγοπρόβειο βούτυρο
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού κοπανισμένο μαχλέπι
Για την επικάλυψη
- 1 κουτ. γλυκού γιαούρτι
- 1 κρόκο αυγού
- σουσάμι και μαυροσούσαμο
Οδηγίες
- Σε κάδο του μίξερ ή μπολ ανάδευσης κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι.
- Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε τη μαγιά με μια κουταλιά αλεύρι και λίγο από το γάλα, ανακατεύουμε και αφήνουμε να μείνει 10-15 λεπτά. Το αδειάζουμε στο μείγμα αλεύρων και προσθέτουμε το μισό βούτυρο και το μισό γάλα. Ζυμώνουμε με το γάντζο του μίξερ ή με τα χέρια μας προσθέτοντας σιγά σιγά το υπόλοιπο βούτυρο και το υπόλοιπο γάλα και το νερό. Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ζύμη λεία και ελαστική.
- Σκεπάζουμε με σελοφάν ή μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Στο διάστημα αυτό φτιάχνουμε το χορόζι. Σε τηγάνι ή μικρή κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και μόλις ζεσταθεί καλά προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να ψηθεί χωρίς να πάρει χρώμα.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το μαχλέπι ανακατεύουμε καλά, αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
- Ντύνουμε με χαρτί ψησίματος μια φόρμα ή ένα ταψί με διάμετρο 24 εκατοστά.
- Μοιράζουμε τη ζύμη σε δυο ίσα μέρη και στρώνουμε το ένα στη φόρμα μας, απλώνοντας το καλά. Κρύβουμε το νόμισμα στη ζύμη, τυλιγμένο με αλουμινόχαρτο.
- Μεταφέρουμε από πάνω το χλιαρό χορόζι ομοιόμορφα.
- Απλώνουμε σε επιφάνεια εργασίας το άλλο κομμάτι της ζύμης με διάμετρο ίση με αυτή της φόρμας.
- Το τοποθετούμε από πάνω, πατώντας το τις παλάμες μας να απλωθεί και ενωθεί με το κάτω κομμάτι. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Διακοσμούμε με δυο πιρούνια. Χτυπάμε τον κρόκο με το γιαούρτι και το απλώνουμε με πινέλο στην επιφάνεια. Σκορπάμε τα σουσάμια στην επιφάνεια.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς και αέρα για 50 λεπτά. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο τα πρώτα 40 λεπτά.
- Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να σταθεί λίγο πάνω σε σχάρα και μεταφέρουμε σε πιατέλα.
- Μπορούμε να την τυλίξουμε σε σελοφάν, αφού κρυώσει καλά, μέχρι την ημέρα που θα την κόψουμε.
Για άλλη μια φορά ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη γνώση που μου μεταδιδεις…. Καλη και Ευλογημένη Χρονια σου ευχομαι … Όλα τα καλά του Θεου στο Σπιτικό σου… Φιλιά
Σε ευχαριστώ πολύ Δήμητρα. Καλή Χρονιά.