Πλένουμε τη μελιτζάνα την καθαρίζουμε αφαιρώντας μέρος της φλούδας.
Την κόβουμε σε κύβους και την αλατίζουμε. Την αφήνουμε σε σουρωτήρι για 30 λεπτά.
Σε τηγάνι βάζουμε το μισό ελαιόλαδο και τηγανίζουμε ελαφρά τους κύβους της μελιτζάνας. Τις βγάζουμε σε πιάτο.
Βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδια για 6-7 λεπτά ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε τις μελιτζάνες τους κύβους της ντομάτας και τα υπόλοιπα υλικά νοστιμίζουμε με λίγο αλάτι και πιπέρι και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν οι μελιτζάνες και να δέσει η σάλτσα.
Σερβίρουμε ζεστή με ζυμαρικά ή αφού κρυώσει λίγο με ένα αυγό ή σε μπρουσκέτες.
Διακοσμούμε με επιπλέον φύλλα βασιλικού.