share

Σάλτσα καπονάτα

από
Σάλτσα καπονάτα

Στις βόλτες στην Αγγλία είχαμε επισκεφτεί ένα Food festival στους κήπους του Helmingham Hall με τη δυνατότητα να αγοράσεις προϊόντα από μικρούς παραγωγούς αλλά και να φας.

Το σπίτι είναι καταχωρημένο στη Λίστα Εθνικής Κληρονομιάς για την Αγγλία, και το πάρκο και οι επίσημοι κήποι του είναι επίσης στο Μητρώο Ιστορικών Πάρκων και Κήπων.
Ξεκίνησε από τον John Tollemache το 1480 και από τότε ανήκει στην οικογένεια Tollemache.
Είναι επισκέψιμο και κατά καιρούς παραχωρείται σε διάφορες εκδηλώσεις.
Στα πλαίσια αυτής της εκδήλωσης σε συνεργασία με διατροφολόγους ή μάγειρες υπήρχαν μικρές εκδηλώσεις – σεμινάρια μαγειρικής.
Σε ένα από αυτά που παρακολουθήσαμε μια διατροφολόγος έφτιαξε αυτή τη σάλτσα καπονάτα θέλοντας περισσότερο να τονίσει την αξία των προστιθέμενων λαχανικών.
Και επειδή η εκδήλωση ήταν προσφορά εταιρείας παραγωγής αυγών σερβιρίστηκε με ένα τηγανητό αυγό.

Η ιδέα μου άρεσε και την κράτησα στα υπόψιν, έτσι σήμερα την έφτιαξα και αποτέλεσε το γεύμα μου.

Φωτογραφία από την εκδήλωση

Η συγκεκριμένη σάλτσα έχει την καταγωγή από την Ιταλία κυρίως από τη Σικελία και τα βασικά της υλικά είναι η μελιτζάνα η ντομάτα το κρεμμύδι, οι ελιές, σέλερι ( εγώ δεν είχα) και άλλα μυριστικά.

Η δική μου προσαρμόστηκε σε υλικά που υπήρχαν στο σπίτι, αξίζει να τη δοκιμάστε.

Μπορείτε να τη σερβίρετε με ζυμαρικά, με ένα τηγανητό αυγό, όπως εγώ ή να τη βάλτε πάνω σε φρέσκο ή φρυγανισμένο ψωμί.

Το αυγό μου ήταν ένα “πράσινο” που προμηθεύομαι από γνωστό μου παραγωγό στη λαϊκή μας.

Τα συγκεκριμένα αυγά προέρχονται από μια ειδική ράτσα κότας την Αραουκάνα (Araucana) είναι μια από τις πιο σπάνιες ράτσες κότας που μπορεί κανείς να βρει. Με καταγωγή από τη Νότια Αμερική και συγκεκριμένα από τη Χιλή οφείλει το όνομά της στους Ινδιάνους Αραουκάνα. Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι τα πρασινομπλέ αυγά τα οποία φημολογείται πως έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερίνη. Καμιά φορά τυχαίνει να κάνουν λαδί ή χακί αυγά το οποίο σημαίνει πως οι κότες να διασταυρώθηκαν με άλλη ράτσα. Γεννούν αυγά κυρίως την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Αυτά τα αυγά τα συνάντησα και στην εκδήλωση που παρακολούθησα στο φεστιβάλ.


Σάλτσα καπονάτα

Συστατικά
  

  • 1 μέτρια στρογγυλή μελιτζάνα
  • 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 3 ντομάτες πομοντόρι κομμένες σε κύβους
  • 1 κουτ. γλυκού κάπαρη
  • 5-6 ελιές κομμένες
  • 1 κουτ. γλυκού κουκουνάρι προαιρετικό
  • 40 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας ξύδι
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγα φύλλα βασιλικού

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε τη μελιτζάνα την καθαρίζουμε αφαιρώντας μέρος της φλούδας. Την κόβουμε σε κύβους και την αλατίζουμε. Την αφήνουμε σε σουρωτήρι για 30 λεπτά.
  • Σε τηγάνι βάζουμε το μισό ελαιόλαδο και τηγανίζουμε ελαφρά τους κύβους της μελιτζάνας. Τις βγάζουμε σε πιάτο.
  • Βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδια για 6-7 λεπτά ανακατεύοντας.
  • Προσθέτουμε τις μελιτζάνες τους κύβους της ντομάτας και τα υπόλοιπα υλικά νοστιμίζουμε με λίγο αλάτι και πιπέρι και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν οι μελιτζάνες και να δέσει η σάλτσα.
  • Σερβίρουμε ζεστή με ζυμαρικά ή αφού κρυώσει λίγο με ένα αυγό ή σε μπρουσκέτες. Διακοσμούμε με επιπλέον φύλλα βασιλικού.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Δήμητρα χριστοδουλιυ
    • 25 Αυγούστου 2021
    Απάντηση

    Είσαι υπέροχη… Θα δοκιμάσω και αυτή τη δημιουργία σου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode