Στις βόλτες στην Αγγλία είχαμε επισκεφτεί ένα Food festival στους κήπους του Helmingham Hall με τη δυνατότητα να αγοράσεις προϊόντα από μικρούς παραγωγούς αλλά και να φας.
Η ιδέα μου άρεσε και την κράτησα στα υπόψιν, έτσι σήμερα την έφτιαξα και αποτέλεσε το γεύμα μου.
Φωτογραφία από την εκδήλωση
Η συγκεκριμένη σάλτσα έχει την καταγωγή από την Ιταλία κυρίως από τη Σικελία και τα βασικά της υλικά είναι η μελιτζάνα η ντομάτα το κρεμμύδι, οι ελιές, σέλερι ( εγώ δεν είχα) και άλλα μυριστικά.
Η δική μου προσαρμόστηκε σε υλικά που υπήρχαν στο σπίτι, αξίζει να τη δοκιμάστε.
Μπορείτε να τη σερβίρετε με ζυμαρικά, με ένα τηγανητό αυγό, όπως εγώ ή να τη βάλτε πάνω σε φρέσκο ή φρυγανισμένο ψωμί.
Το αυγό μου ήταν ένα “πράσινο” που προμηθεύομαι από γνωστό μου παραγωγό στη λαϊκή μας.
Τα συγκεκριμένα αυγά προέρχονται από μια ειδική ράτσα κότας την Αραουκάνα (Araucana) είναι μια από τις πιο σπάνιες ράτσες κότας που μπορεί κανείς να βρει. Με καταγωγή από τη Νότια Αμερική και συγκεκριμένα από τη Χιλή οφείλει το όνομά της στους Ινδιάνους Αραουκάνα. Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι τα πρασινομπλέ αυγά τα οποία φημολογείται πως έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερίνη. Καμιά φορά τυχαίνει να κάνουν λαδί ή χακί αυγά το οποίο σημαίνει πως οι κότες να διασταυρώθηκαν με άλλη ράτσα. Γεννούν αυγά κυρίως την άνοιξη και το καλοκαίρι.
Αυτά τα αυγά τα συνάντησα και στην εκδήλωση που παρακολούθησα στο φεστιβάλ.
Σάλτσα καπονάτα
Συστατικά
- 1 μέτρια στρογγυλή μελιτζάνα
- 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
- 3 ντομάτες πομοντόρι κομμένες σε κύβους
- 1 κουτ. γλυκού κάπαρη
- 5-6 ελιές κομμένες
- 1 κουτ. γλυκού κουκουνάρι προαιρετικό
- 40 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 1 κουτ. σούπας ξύδι
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- λίγα φύλλα βασιλικού
Οδηγίες
- Πλένουμε τη μελιτζάνα την καθαρίζουμε αφαιρώντας μέρος της φλούδας. Την κόβουμε σε κύβους και την αλατίζουμε. Την αφήνουμε σε σουρωτήρι για 30 λεπτά.
- Σε τηγάνι βάζουμε το μισό ελαιόλαδο και τηγανίζουμε ελαφρά τους κύβους της μελιτζάνας. Τις βγάζουμε σε πιάτο.
- Βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδια για 6-7 λεπτά ανακατεύοντας.
- Προσθέτουμε τις μελιτζάνες τους κύβους της ντομάτας και τα υπόλοιπα υλικά νοστιμίζουμε με λίγο αλάτι και πιπέρι και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν οι μελιτζάνες και να δέσει η σάλτσα.
- Σερβίρουμε ζεστή με ζυμαρικά ή αφού κρυώσει λίγο με ένα αυγό ή σε μπρουσκέτες. Διακοσμούμε με επιπλέον φύλλα βασιλικού.
Είσαι υπέροχη… Θα δοκιμάσω και αυτή τη δημιουργία σου