Επιστροφή

Κέικ με πολέντα και βύσσινα

Συστατικά
  

Για το κέικ

  • 200 γρ βύσσινα από γλυκό του κουταλιού
  • 250 γρ πολέντα
  • 250 γρ βούτυρο μαλακό
  • 250 γρ ζάχαρη ξανθιά
  • 4 αυγά
  • 100 γρ αμύγδαλα τριμμένα
  • 2 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 150 γρ γιαούρτι στραγγιστό
  • ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • 50 ml χυμό πορτοκαλιού

Για το σιρόπι και τη διακόσμηση

  • 100 ml χυμό πορτοκαλιού
  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • φλούδα μισού πορτοκαλιού
  • στραγγισμένα βύσσινα για τη διακόσμηση

Οδηγίες
 

  • Στραγγίζουμε τα βύσσινα από το σιρόπι τους και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ με 50 γρ από την πολέντα. Αφήνουμε στην άκρη.
  • Ετοιμάζουμε μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο ( με διάμετρο 24 εκατοστά) στρώνοντας τη με χαρτί ψησίματος βουτυρωμένο και καλύπτουμε τα πλαϊνά πάλι με χαρτί ψησίματος βουτυρωμένο.
  • Στον κάδο του μίξερ (ή σε μπολ ανάδευσης ανάλογα με το μίξερ μας) βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάμε για τουλάχιστον πέντε λεπτά. Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα συνεχίζοντας το χτύπημα.
  • Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με μια μαρίζ ή μια ξύλινη σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.
  • Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ισιώνουμε με το πίσω μέρος ενός κουταλιού
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς και αντιστάσεις στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 45 λεπτά. Δεν ανοίγουμε το φούρνο πριν να περάσουν 30 λεπτά. Ελέγχουμε να βαίνει στεγνή μια λεπίδα.
  • Μόλις βάλουμε το κέικ στο φούρνο ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας για 2-3 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει.
  • Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο και όπως είναι ζεστό ρίχνουμε την επιφάνεια το σιρόπι. Αφήνουμε για 30 λεπτά πριν ξεφορμάρουμε.
  • Ξεφορμάρουμε και διακοσμούμε με βύσσινα από γλυκό.

Σημειώσεις

Τα βύσσινα θα πρέπει να έχουν στραγγίσει καλά αν είναι από γλυκό ή από κονσέρβα.
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκα βύσσινα ή κεράσια αφού τους αφαιρέσουμε τα κουκούτσια.
Η πρόταση που έφτασε σε εμένα είχε και γλάσο από ζάχαρη άχνη για τη διακόσμηση.
Δεν μου αρέσει αυτό το γλάσο και πιστεύω ότι επειδή το γλυκό έχει αρκετή ζάχαρη θα ήταν πολύ  η προσθήκη και του γλάσου.
Αν σας ενδιαφέρει αυτή η προσθήκη προτείνω να γίνει με ζάχαρη άχνη και σιρόπι από το γλυκό για χρώμα.
Επειδή δεν περιέχει αλεύρι μπορεί να καταναλωθεί και από άτομα που έχουν πρόβλημα με τη γλουτένη αρκεί να επιλέξουν και μπέικιν παόυντερ χωρίς γλουτένη.
Ένα παρόμοιο κέικ με πολέντα και φρούτα είχα κάνει πάλι για τη συγκεκριμένη επέτειο πριν χρόνια, τη συνταγή μπορείτε να τη δείτε εδώ.