Άλλη μια παγκόσμια ημέρα γιορτάζεται αύριο, αυτή του ψησίματος κέικ.
Για να συνοδεύσουμε το τσάι μας εδώ στα βόρεια που βρισκόμαστε, με αρκετό κρύο, έψησα αυτό το κέικ.
Λόγω της προσθήκης του συγκεκριμένου αλευριού είναι ένα κέικ εύθρυπτο. Η προσθήκη των φιστικιών το κάνει ιδιαίτερο.
Ίσως εμένα βγήκε λίγο πιο στεγνό γιατί ο φούρνος εδώ είναι πολύ παλιός και με προβλήματα.
Κέικ με πολέντα φιστίκια και φρούτα
Συστατικά
- 125 γρ βούτυρο
- 200 γρ φιστίκια Αιγίνης τριμμένα
- 60 γρ γιαούρτι στραγγιστό
- 200 γρ ζάχαρη
- 200 γρ πολέντα
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 λεμόνι ξύσμα και χυμό
- 3 αυγά
- 100 γρ φράουλες κομμένες στα τέσσερα
- 2 νεκταρίνια κομμένα σε μικρά κομμάτια
Οδηγίες
- Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά ( θα πρέπει να είναι όλα σε θερμοκρασία δωματίου)
- Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με μίξερ χειρός το βούτυρο με τη ζάχαρη και το γιαούρτι μέχρι να πάρουμε ένα αφράτο μείγμα.
- Προσθέτουμε σταδιακά τα φιστίκια, την πολέντα , μπέικιν και αλάτι συνεχίζοντας το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα
- Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα χτυπώντας και τέλος το χυμό λεμονιού και το ξύσμα.
- Ετοιμάζουμε μια φόρμα με αποσπώμενη βάση ντύνοντας τη με χαρτί ψησίματος ελαφρά λαδωμένο. Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα και με το πίσω μέρος ενός κουταλιού το ισιώνουμε ομοιόμορφα. Μοιράζουμε τα φρούτα στην επιφάνεια του μείγματος.
- Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς και αντιστάσεις, στο μεσαίο ράφι του φούρνου, για 50 λεπτά ελέγχουμε, με μια λάμα να βγαίνει στεγνή.
- βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε για λίγο να κρυώσει ξεφορμάρουμε και μεταφέρουμε σε πιατέλα.
Σημειώσεις
Αν θέλουμε το συνοδεύουμε με γιαούρτι ή μια μπάλα παγωτό βανίλιας.
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις φράουλες με κεράσια που θα έχουμε αφαιρέσει τα κουκούτσια ή όλα τα φρούτα να είναι βερίκοκα.
Αυτά τα κεικ με τα φρούτα είναι ωραία και ζουμερά
Ωραίο και το αλεύρι που έβαλες.
Η τελευταία φωτογραφία πολύ ωραία 😉
Φιλιά