Επιστροφή

Scones με φρέσκα κρεμμυδάκια και μπλε τυρί.

Συστατικά
  

  • 275 γρ αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 60 γρ βούτυρο παγωμένο
  • 1 κουτ. γλυκού σκόνη μουστάρδας
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 210 ml ξινόγαλα
  • 100 γρ μπλε τυρί
  • 6-7 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1 κρόκο αυγού για την επικάλυψη
  • μαυροσούσαμο για την επικάλυψη

Οδηγίες
 

  • Σε ένα μπολ ανάδευσης βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τη σκόνη μουστάρδας και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και με τα δάκτυλά μας το ενσωματώνουμε στο μείγμα αλεύρου.
  • Προσθέτουμε το ξινόγαλα, το μπλε τυρί και τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια. Ζυμώνουμε ελαφρά να ενσωματωθούν τα υλικά.
  • Σε μια λαμαρίνα στρώνουμε χαρτί ψησίματος ελαφρά λαδωμένο και απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα σε κύκλο με διάμετρο 18-20 εκατοστά.
  • Κόβουμε με ένα βρεγμένο μαχαίρι σε έξι κομμάτια και τα αραιώνουμε μεταξύ τους κατά ένα εκατοστό.
  • Αλείφουμε με τον κρόκο αυγού την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με το μαυροσούσαμο.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς και αντιστάσεις στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 20- 25 λεπτά.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για λίγα λεπτά. Τρώγονται ζεστά αλλά και κρύα.
  • Εγώ τα συνόδευσα με ένα ντιπ από ρεβίθια ψητές κόκκινες πιπεριές λίγο ταραμά λεμόνι και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο τα οποία χτύπησα στο μπλέντερ μέχρι να πάρω ένα αρκετά ομογενοποιημένο μείγμα.

Σημειώσεις

Η αρχική ιδέα  είχα αλεύρι αυτοδιογκούμενο και τυρί στίλτον, θα το επαναλάβω κάποια στιγμή με αυτά τα υλικά.
Μην το παραψήσετε ο χρόνος που αναφέρω είναι αρκετός.
Για τις γλυκές εκδοχές των scones δείτε εδώ και εδώ