Ta scones όπως έγραφα και σε άλλες αναρτήσεις παλιότερα, είναι ατομικά “ψωμάκια” που μπορούμε να τα φτιάξουμε σε πολύ λίγο χρόνο.
Βασικό χαρακτηριστικό τους είναι ότι για την διόγκωση τους χρησιμοποιούμε μπέικιν πάουντερ κι όχι μαγιά.
Στην Αγγλία χρησιμοποιείται ως συνοδευτικό στο απογευματινό τσάι κυρίως στην περιοχή του Devon.
Θα τα συναντήσουμε και σε άλλες χώρες σε διάφορες παραλλαγές.
Μπορούμε να ενσωματώσουμε στη ζύμη φρούτα ή ξηρούς καρπούς.
Αυτή τη φορά δοκίμασα μια αρμυρή εκδοχή που διάβασα σε περιοδικό που παρακολουθώ on line πειράζοντας λίγο τα υλικά.
Δοκιμάστηκαν μαζί με ένα αυτοσχέδιο ντιπ ρεβιθιών πιπεριάς που είχα φτιάξει με εναπομείναντα υλικά από άλλο φαγητό και ταίριαξαν πολύ.
Scones με φρέσκα κρεμμυδάκια και μπλε τυρί.
Συστατικά
- 275 γρ αλεύρι ολικής αλέσεως
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 60 γρ βούτυρο παγωμένο
- 1 κουτ. γλυκού σκόνη μουστάρδας
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 210 ml ξινόγαλα
- 100 γρ μπλε τυρί
- 6-7 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 1 κρόκο αυγού για την επικάλυψη
- μαυροσούσαμο για την επικάλυψη
Οδηγίες
- Σε ένα μπολ ανάδευσης βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τη σκόνη μουστάρδας και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και με τα δάκτυλά μας το ενσωματώνουμε στο μείγμα αλεύρου.
- Προσθέτουμε το ξινόγαλα, το μπλε τυρί και τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια. Ζυμώνουμε ελαφρά να ενσωματωθούν τα υλικά.
- Σε μια λαμαρίνα στρώνουμε χαρτί ψησίματος ελαφρά λαδωμένο και απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα σε κύκλο με διάμετρο 18-20 εκατοστά.
- Κόβουμε με ένα βρεγμένο μαχαίρι σε έξι κομμάτια και τα αραιώνουμε μεταξύ τους κατά ένα εκατοστό.
- Αλείφουμε με τον κρόκο αυγού την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με το μαυροσούσαμο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς και αντιστάσεις στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 20- 25 λεπτά.
- Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για λίγα λεπτά. Τρώγονται ζεστά αλλά και κρύα.
- Εγώ τα συνόδευσα με ένα ντιπ από ρεβίθια ψητές κόκκινες πιπεριές λίγο ταραμά λεμόνι και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο τα οποία χτύπησα στο μπλέντερ μέχρι να πάρω ένα αρκετά ομογενοποιημένο μείγμα.