Πλένουμε τις φράουλες (χωρίς να κόψουμε το κοτσανάκι τους).
Μετά κόβουμε το κοτσανάκι τους και τις κόβουμε σε κύβους.
Κόβουμε τις άκρες από το rhubarb, αφαιρούμε τυχόν σκληρά μέρη του και το κόβουμε σε κομμάτια 2 εκατοστών.
Σε γυάλινο μπολ τοποθετούμε τα φρούτα τη ζάχαρη και το μισό χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε με σελοφάν και αφήνουμε για 10-12 ώρες στο ψυγείο.
Μεταφέρουμε σε κατσαρόλα και φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα να διαλυθεί η ζάχαρη.
Συνεχίζουμε το βράσιμο σε μέτρια ένταση ανακατεύοντας περιοδικά.
Αφαιρούμε προσεκτικά τον αφρό που θα δημιουργηθεί. Αν θέλουμε λιώνουμε λίγο με την κουτάλα του πουρέ.
Προσθέτουμε τη βανίλια και βράζουμε μέχρι να δέσει η μαρμελάδα.
Λίγο πριν αποσύρουμε από την εστία προσθέτουμε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού.
Μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα και κλείνουμε καλά.