Οι πειραματισμοί συνεχίστηκαν με αυτό το σπάνιο, για τα Ελληνικά δεδομένα, υλικό το rhubarb.
Παλιότερα είχα φτιάξει μια μαρμελάδα με αυτό και πορτοκάλια σαγκουίνια. Φίλος μου είχε προτείνει την προσθήκη του σε φράουλες, όμως τότε δεν είχα άλλη ποσότητα και το κράτησα για το μέλλον.
Πέρασαν χρόνια και τώρα ήρθε η σειρά της. Έφτιαξα δυο βαζάκια έτσι για τη δοκιμή αλλά και για να την προσθέσω σε ένα cheesecake που σχεδιάζω άμεσα.
Μπορεί να μπει ανάμεσα σε στρώματα κέικ με πολύ καλό αποτέλεσμα ή να καταναλωθεί στο πρωινό μας.
Μαρμελάδα φράουλα με rhubarb
2 βαζάκια των 210γρ
Συστατικά
- 180 γρ rhubarb
- 200 γρ φράουλες
- 300 γρ ζάχαρη
- 1 λεμόνι μικρό το χυμό του
- 1/2 κουτ. γλυκού άρωμα βανίλιας
Οδηγίες
- Πλένουμε τις φράουλες (χωρίς να κόψουμε το κοτσανάκι τους). Μετά κόβουμε το κοτσανάκι τους και τις κόβουμε σε κύβους.
- Κόβουμε τις άκρες από το rhubarb, αφαιρούμε τυχόν σκληρά μέρη του και το κόβουμε σε κομμάτια 2 εκατοστών.
- Σε γυάλινο μπολ τοποθετούμε τα φρούτα τη ζάχαρη και το μισό χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε με σελοφάν και αφήνουμε για 10-12 ώρες στο ψυγείο.
- Μεταφέρουμε σε κατσαρόλα και φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Συνεχίζουμε το βράσιμο σε μέτρια ένταση ανακατεύοντας περιοδικά. Αφαιρούμε προσεκτικά τον αφρό που θα δημιουργηθεί. Αν θέλουμε λιώνουμε λίγο με την κουτάλα του πουρέ.
- Προσθέτουμε τη βανίλια και βράζουμε μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Λίγο πριν αποσύρουμε από την εστία προσθέτουμε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού.
- Μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα και κλείνουμε καλά.
Σημειώσεις
Για πικάντικο αποτέλεσμα μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη βανίλια με 1 κουτ. γλυκού τριμμένο φρέσκο τζίτζερ.
Περισσότερα για τις τεχνικές σχετικά με τις μαρμελάδες μπορείτε να δείτε εδώ.
Που μπιρω να βρω να παραγγ φρεσκο ραβεντι?